Ansökan öppen – Vill du bli en ”Fysio”?
För några år sedan (kring 2010) ändrades titeln ”sjukgymnast” till Leg. fysioterapeut, men det är så jobbigt att säga så de flesta av oss säger bara rätt och slätt ”en fysio” oss emellan.
Är du intresserad av yrket som fysioterapeut? Jag frågade mina medkursare om deras ”topp 3” och bästa tips för dig som funderar på hur livet är för oss fysiostudenter!
Först ut, termin 1:
Johan Zingmark, 22 år, flyttade med flickvän (som studerar på läkarprogrammet på KI) till Stockholm i januari 2019 från Piteå. Aktiv inom idrott och friluftsliv, främst fotboll där jag också har råkat ut för en del skador. Detta gav mig ett intresse för kroppen och fysioterapi, vilket ledde mig in på denna utbildning. Den inriktning inom fysioterapi som lockar just nu för mig är idrottsmedicin.
1.Hur väl stämmer dina förväntningar överens med verkligheten?
Johan – Jag hade inte studerat på universitet tidigare så mina förväntningar var egentligen bara att det skulle vara högt tempo. Jag blev positivt överraskad av karolinska institutet och hur framgångsrika många föreläsare är, även hur studierna är upplagda. För det mesta känner jag att studierna kan kopplas till yrket, vilket ger en motivation att plugga. Sedan är det roligt att känna att man lär sig nya saker hela tiden, det är en utvecklande miljö. En sak som jag inte hade förstått innan jag började var att vi skulle alternera mellan campus Huddinge och campus Solna, det var en omställning först men har blivit till en vana.
Men kanske den största omställningen för mig var en ny stad, att ta sig till och från skolan, butiker osv
2. Vad önskar du att du hade förberett dig på innan?
Det finns ingenting direkt jag känner att jag känner att jag hade behövt förbereda mig på, men det hade inte skadat om jag hade uppdaterat gymnasiekunskaperna från naturkunskapen. Jag skulle nog också ha börjat kika på lite terminologi i anatomin. Man lär sig snabbt hur allt funkar, hur man vill anteckna, hur man vill studera osv, så jag önskar kanske att jag inte hade köpt på mig så mycket saker innan jag visste vad som passade mig.
3. Vad har varit roligast dessa första månader?
Det roligaste dessa första månader har först och främst varit alla nya vänner man har skaffat sig och hur roligt vi har haft medan vi studerat osv. Sedan har tempot varit väldigt roligt, då man lärt sig mycket snabbt och känner att man kan applicera detta till sitt yrke. Jag trivs även i Stockholm som stad och tycker upplevelsen som helhet känns jätterolig.
Termin 2
Sebastian Zarzar Gandler, 28 år från Österrike flyttade till Sverige 2001.
Intresse: opastöriserad ost från småproducenter, kaffe, klättring
Ordförande för Fysioterapisektionen, en del av Medicinska föreningen
1. Vad är den största förändringen du gjort i ditt liv iom studierna?
Sebastian – Den största förändringen för mig är nog att jag är tvungen att se mig själv på ett nytt sätt. De senaste tio åren har jag jobbat med mat och haft mat som min ledstjärna i alla beslut jag har fattat. Min identitet som vuxen byggdes nästan uteslutande i restaurangbranschen. Den gör en ganska hård och kompromisslös. Att börja en utbildning var otroligt läskigt. Jag har alltid tänkt på att bli fysioterapeut och blev antagen efter gymnasiet men valde bort det för att jag inte kände mig mogen. Den största förändringen det senaste året… Att inte få mat till inköpspris jag tummar inte på standarden så vi fick plussa matkontot lite
2. Hur ser du på din personliga utveckling senaste året?
Det har varit en stor omställning från restaurang. Framförallt för att jag måste jobba otroligt mycket på mig själv för att kunna möta patienter med den kärlek och respekt de förtjänar. Jargongen i köket och den allmänt militanta strukturen hör inte hemma i mötet med människor som behöver hjälp. Däremot tror jag att det har varit viktiga upplevelser som gör att jag är mer kompetent och komplett i mitt möte med patienter än jag hade varit innan.
3. Hur stämmer din verklighet som student idag överens med vad du föreställde dig när du sökte?
Jag trodde inte att jag skulle klara av studierna. Jag hade aldrig plugghuvud och är van att fokusera i stökiga miljöer. Att sitta i en tyst lässal gör att jag somnar. Än idag. Men jag är mycket bättre än jag trodde på at plugga och kan koncentrera mig på det som är framför mig. Mycket tack vare fikagruppen, en studiegrupp som jag startade med en kompis. Mest som en självhjälpsgrupp för oss som inte gillar att sitta ensamma och plugga.
Termin 3
Helen Gunnarsson Pillay, 49 år. Jobbade tidigare som Art Director på magasin, och som yogalärare på fritiden vilket var ingången till att söka till Fysioterapiprogrammet.
3 tips till dig som ny student
- Skittrist att tänka ekonomi och planera för en sämre sådan. Men bättre att vara beredd än att bli överrumplad! Fundera över vad du kan vara utan, hur du kan leva billigare och utnyttja både rabatter och second hand.
- Planera inte in alltför mycket extra-arbete vid sidan av studierna. Det tar tid att plugga och CSN plus jobb under sommarlovet kan räcka långt.
- Låt dig inte förlamas av omställningen att gå från arbetslivet till studier. Klart att det är en stor omställning i livet men ta det steg för steg. Det tar tid att vända en skuta och ändra riktning, så ta det lugnt. Minns att man inte måste ha allt klart för sig när man stiger in på första föreläsningen. Det kommer!
Så, med detta lilla smakprov hoppas jag att du kan se att vägarna in till fysioterapeutprogrammet (phu, jag blir t.o.m. andfådd av att skriva ut hela ordet) – till att bli en fysio – är många och olika! Det är inte bara ett gäng överhypade träningsfreaks som alla äter och tränar rätt – vi bara försöker 😉 men skämt åsido, det vi har gemensamt är en fascination för kroppen, dess potential och begränsningar, samt ett genuint intresse för människor!
Vill du bli en av oss?
Gå in på antagningen.se
Klicka i universiten som erbjuder fysioprogrammet (lovar, det kommer heta så så småningom..) och sedan rangordna dina val!
Mina egna tips till dig som eventuellt sedan blir student:
- Ta det lugnt med att KÖPA kurslitteratur, mycket finns att hitta på KI biblioteket och sedan kan man köpa de böcker man gillar och återanvänder via t.ex. facebooksidor som ”Fysio köp och sälj”
- Lär dig studieteknik och använd den! Gå tillbaka till ett av mina tidigare inlägg för att se mer om t.ex. Spaced practice och börja nu!
- Orientera dig på Canvas, på campus, på biblioteket och bland MF – medicinska föreningens alla olika sektioner och grupper! Det är tråkigt att inse termin 5-6 alla hjälpmedel och nätverk du hade kunnat bli en del av!
Sist men inte minst, anmäl dig till första dagarnas fysiokollo! Det blir kul (det är evidensbaserat!)!
Här är några användbara länkar som blivande student:
Efter start…
Följ Fysiosektionen på insta @fysiosektionen_ki
Gratis träning&gym med KI Health Promotion
Missa inte Idrottsutskottet
Fysios köp och sälj – begagnad kurslitteratur
Bästa tipsen inför anatomikurserna – det pedagogiska geniet Dr Preddy
2 kommentarer