En dag i praktiken – öppenvården

Nu är jag mitt uppe i 8 veckor praktik i öppenvården, som är fokus för termin 5 – T5.

I och med Covid-19 så blir detta en väldigt speciell vår för alla terminer som ska ut i termin. Vår praktik hade hunnit komma igång precis innan värsta piken i mars och det har varit en lärdom i sig att se inifrån hur vården rustar och möblerar om. Läget har inneburit många avbokningar, i början av patienter själva inom riksgrupper och senare från oss som vårdgivare för att minska generell smittorisk och minska belastningen på vården.

Många i personalen, oavsett arbetsgrupp, har ställt upp genom att jobba några timmar per dag som vårdbiträden/undersköterskor på en särskild infektionsnod i Stocksund. Dit kommer samtliga patienter med en pågående infektion men då framförallt personer med luftvägsinfektion.

För min utbildning är det såklart tråkigt att gå miste om en större variation och högre effektivitet i patientbesök men samtidigt så har jag fått en mycket bättre förståelse för hur regionen samverkar både med privata och regionala aktörer.

Med det sagt så får jag faktiskt mycket mer tid till att djupdyka kring mina patienter problem och har fått fylla ut schemat med att gå vid sidan av fler fysioterapeuter och kiropraktorn på mottagningen, vilket ökar bredden av exempel!

Så…

Vad som förväntas av en student i T5-praktik:

  • Största skillnaden från tidigare praktikperioder är att jag förväntas ta mer ansvar för patientens vård.
  • Första veckan börjar med att ta anamnesen, patientintervjun, själv och sedan lämna undersökning och åtgärd åt handledaren.
  • In i andra-tredje veckan tar jag i stort sett alla nybesök och hela fysioterapiprocessen själv med handledaren närvarande i rummet.
  • Med samtliga patienter kan jag diskutera tankar och funderingar med handledaren men skriver journalerna själv med genomgång av dessa innan handledaren signerar – detta är det svåraste utan tvekan! Att sammanfatta kort vad man ser så att både patient och en annan fysioterapeut kan förstå vad man skriver utan att skriva en essä eller använda värderande ord.
  • Ju tryggare jag blir i min roll och samtidigt som handledaren känner sig trygg att lämna över helt till mig så tar jag fler patientbesök helt på egen hand, med möjlighet att knacka på hos handledaren om jag behöver hjälp.

En vanlig dag på VFU i termin 5:

  • Patienterna bokas mellan 8.30-16.00 – därmed måste du vara redo, ombytt och klar senast 8.20. Jag är oftast på plats 8.10 men beroende på om jag har jobbat sent eller patentflödet i nuläget är väldigt lågt så kanske jag kommer flexibelt mellan 8-10.

    Så här ser mina arbetskläder ut när jag gör admin jobb, mellan patienter.

  • Ett nybesök som student får ta 60 min, vanligtvis är de 40-45 min inklusive admin tid för att skriva journal. Det är väldigt få gånger jag inte har dragit över även den timmen… Att begränsa sig både i undersökning och åtgärd är svårt till en början för att hitta ett läge där man inte vill för mycket.

 

  • Vid halv 10 är det på denna enhet schemalagd fika för alla arbetsterapeuter och fysioterapeuter.
  • Under förmiddagen, i nuläget med få patienter, har jag 1-2 patienter, oftast ett nybesök och ett återbesök, där jag auskultuerar med annan terapeut.
  • Lunch 12-13 och där inräknat förberedelsetid för ev patient kl.13.

 

 

  • Eftermiddagen har jag ev. ett till nybesök/eget återbesök eller auskulterar på 2 andra patientfall och skriver/går igenom journaler.

 

  • Två dagar i veckan skulle jag ha fått följa med en av mina handledare på hembesök, hittills har det funkat vid ett tillfälle – både för att vi blir för många vid ett teambesök och ska begränsa personer hemma hos en äldre person men också för att vi har prioriterat att jag ska ta alla nybesök som är inbokade på båda mina handledare.

    Scrubs – blus och pyjamasbyxor med resårmidja. Alternativet med pikétröja finns också men blusen har så användbara fickor för t.ex handkräm, block, måttband osv. Birkenstock-tofflor och glada strumpor är ett måste, samma som e-legitimationen!

 

  • Avslutning på dagen ca 16, oftast för att jag själv väljer att sitta kvar med dokumentation eller förberedelse för nästa dag. Arbetstid för VFU är 32 tim/vecka så kan studenten lägga upp dagarna som det passar bäst enligt patientflödet.

 

 

 

 

Det absolut svåraste i denna upptrappning av att ta ansvaret som fysioterapeut är just att vara kreativ och att sammanfatta patientens problem direkt under mötet och i ord som blir förståeligt för patienten. Tror detta är extra svårt som student då vi har blivit så vana vid ett visst språk oss emellan att det lätt glöms bort att det som för oss är vedertagna termer låter som rövarspråket för en patient.

 

Till en början känns det också som att man hittar på vad problemen kan bero på, för att man är så van att grunda sina åtgärder på studier och stark EVIDENS (bevisad forskning). De första veckorna blev jag imponerad av min egen förmåga att knyta ihop alla dessa lösa problem och förklaringar. Sen började jag utföra undersökningar själv och skulle hinna analysera det jag såg och kände på begränsad tid…

 

Efter 4 veckor i praktiken kände jag mig ganska hjärntrött. Jag tar med mig alla patientfall i huvudet och vissa följer mig extra många timmar på dygnet. Det är spännande att tänka ut lösningar men också tröttsamt att inte kunna lämna ”rollen” på jobbet. Det är en träningssak tänker jag men för er som ska ut i VFU så kan det vara bra att planera för lite ”återhämtning” eller inte planera in så mycket på kvällarna till en början!

 

 

Har du mer frågor om hur praktiken och arbetsuppgifterna ser ut, skicka dina frågor direkt till mig!

I följande video visar jag upp några av fysioterapeutens accessoarer:

https://www.instagram.com/tv/B-sMfugHMFe/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Tittar-fråga: Vad är detta en modell av?

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Kategorier