En vanlig dag på neurologen – Termin 6 VFU

En vanlig dag på min praktik börjar vid 8.30-8.45. För övrig personal på neurologen börjar dagarna vid 8 och då med olika möten, därför knallar jag in lite senare bara i tid för att vara ombytt och klar till mitt första patientmöte vid  kl.9.00.

Min viktigaste utrustning på praktik:

– E-tjänstekort + koder

– Litet block som får plats i benfickan

– En s.k. Sjuksköterskeklocka eftersom man inte får ha armbandsur (inte heller ringar eller nagellack)

– Glada skor eller happysocks+birkenstock (det enda du har för att pimpa pyjamasstilen)

+ Namnlapp, råkade stava lite fel – blir en del av det kognitiva testet och se om någon patient märker att jag nu heter ”bejb”…

Efter en kaffe tar jag en snabb koll på dagens schema alt har tid att förbereda mig för dagen. Efter första veckan är de flesta patienter kända för mig, antingen träffar jag en eller två från heldygnsvården nästan varje dag och dagrehabpatienterna träffar jag 30-45min 2 eller 3 dagar i veckan och de jag följer från öppna mottagningen kommer 1ggr/vecka.

Block + post-it är min räddning för att ha koll på vad jag ska göra med varje patient.

Lokalerna delas med alla 3 avdelningar + grupper i gympasalen. Ibland kan det bli lite många rullar i korridoren blandat med patienter som ska göra 6 min walk test, lite svårt för de med nedsatt kognition, men det brukar funka förvånansvärt bra. De gemensamma utrymmena är gymmet, britsrum med fria vikter och gympasalen med mattor, barr, pingisbord, balansmaterial etc etc. Utöver det finns 3-4 behandlingsrum som går att boka.

Som student kan det vara lite svårnavigerat i början.  Om jag har en patient som inte är självgående och som lätt tappar fokus, då får jag känna efter lite från gång till gång vad som går att göra och hitta den mest passande miljön.

9.00

Dagens första patient går 2ggr/vecka på dagrehab och tränar idag individuellt i gymmet och jag följer upp hur det går för hen. Vi avslutar med trappgång där patienten känner sig lite ostadig och mäter ansträngning enl Borg skala.

9.30

Nästa patient ska bli utskriven från heldygnsvård efter 3 veckor inneliggande rehab med hemipares som kvarstående funktionsnedsättning. Vi  genomför ett Bergs balanskala som ett slutstatus vilket tar minst 30min för mig som ny testare och med en patient som begränsas i sina förflyttningar.

Något jag verkligen uppskattar med dessa lokaler är att alla standardiserade testverktyg finns redo och sträckor/mått är färdigt utmarkerade.

10.00

Deltar på grupp som idag är BK- Basal kroppskännedom. Några patienter kommer in med rollator som de parkerar vid stolen, övriga patienter kliver in i salen och sätter sig på en av stolarna som står i ring. Gruppledaren guidar patienterna i avslappning och tyngdöverföring med egna kroppen som motstånd för att känna igenom och landa i sin egen kropp. Skulle gärna starta varje dag med den här gruppen…

10.30

Att träna med en patient post-stroke kan vara frustrerande både för terapeut och patient. Som patient på en mottagning så ser du andra som kanske har helt andra diagnoser eller andra förutsättningar och som är långt före i sin rehabilitering. Att lära sig att gå på nytt är onaturligt och det blir inte lättare om man dessutom har nedsatt känsel, kanske neglect eller spasticitet som en följd av stroke. Rehabiliteringen vid en hemipares utmanar terapeuten till att vara lyhörd för vad som funkar för patienten och skynda långsamt med att testa olika alternativ och hjälpmedel som kan facilitera gången.

Hjälpmedel som kan underlätta:

– Step-bräda för att börja lägga vikt på den påverkade sidan.

– Ribbstol som trygghet för patienten

– Viktmanchett 1 kg som fästs runt fotleden på det benet som har nedsatt känsel, tyngden hjälper patienten att känna var foten befinner sig då det annars kan kännas som att den svävar i luften.

– Bälte, för säkerheten, sätts runt patientens midja för att enklare kunna fånga upp och ge stöd vid balansrubbning eller trötthet.

– Kvadrant, stadig käpp som ger patienten ett handtag på den opåverkade sidan.

11.30

Tid för journalskrivning och sammanfatta förmiddagen.

12.00

Lunch !

12.30

Eftermiddagen går till en patient på mottagningen som jag tränar gångträning med och får undersöka lite mer ingående synergi-mönster (viljemässiga rörelser), tonus och koordination. Dessa tester kan ni läsa mer om från min praktik på strokenheten under termin 3.

13.30

Det mest spännande på hela dagen var att få delta på injektioner av Botulinium toxin (BoNT) för att minska tonus i nackmuskulatur. Denna behandling har blivit vanlig både för spasticitet men även vid Cervikal Dystoni (CD) som jag ska göra min fördjupning om kommande veckor. Väldigt enkelt förklarat så blockerar BoNT den neuromuskulära aktionspotentialen genom att inhibera frisättning av acetylcholin vilket ger en tillfällig denervation i muskeln som har blivit injecerad och detta bidrar även till att den överaktiva muskeln hypotroferas över tid om injektionerna träffar rätt.

Till hjälp har man specialnålar som är en elektrod (kostar ca 200kr styck) och som kopplas till en mätare som ger ifrån sig ett knattrande ljud när muskeln kontraheras, så genom att vrida huvudet åt olika håll samtidigt som nålen är under huden försäkrar man sig om att man har hittat rätt och rätt djup – lite som ett ekolod – där man ska injicera! (Så COOLT!!)

Själva sprutorna med botox kostar ca 4000kr, så en patient kommer upp i högkostnadskort efter ett recept.

Vid CD och beroende på hur bra effekt injektionerna har haft kan de ske med 8-10 veckors mellanrum och första effekten ses ungefär efter 5 dagar.

För en stroke-patient med förhöjt tonus/klonus eller spasticitet och beroende på ålder så kanske man testar injektioner med 4-5 månader mellanrum.

Vår läkare har dessutom specialbeställda skor som passar stilen:

14.00

Allmän fika! Ibland bjuder patientern på tårta, idag var det rester från min killes bakdag.

15.00

Tränar med dagens sista dagrehabpatient, bålstyrka liggandes på brits.

Går med patienten bort till arbetsterapin, här har de jättefina lokaler och mycket verktyg till skapande och knåpande:

15.30

Skriver sista journalanteckningen och läser igenom de tidigare för att mina handledare ska kunna signera nästa dag!

16.00

Enligt schemat ska jag gå 8.30-15 eller 9-15.30 men jag prioriterar att ha tid att träffa fler patienter och skriver i lugn o ro. Ibland sitter jag kvar och jobbar på mitt fördjupningsarbete också.

Men nånstans här byter jag om, lämnar kläderna i tvätten och säger hejdå till gräsroboten!

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Kategorier