Neurodansen

Många externa utbildare marknadsför sig för oss studenter med helgkurser, kvällskurser eller distanskurser för att erbjuda sin spetskompetens i ett kompakt paket. En del till väldigt höga priser och i början av studietiden så blir man ju sugen på det mesta samtidigt som man har mycket bara med att klara av de första mastiga anatomikurserna!

Vad du som T1a inte vill missa:

PRAKTISK WORKSHOP I NEUROANATOMI

Denna är min favorit (förvisso för att det är den enda jag gått själv men också för att Per är grym) delvis för att den är gratis men framförallt för att man får dansa!

Föreläsaren är både forskare, naprapat och pardansare och har kombinerat dessa egenskaperna till en fantastisk ws som sätter sig på minnet. Genom att kombinera namn på myotom tillsammans med deras funktioner i rörelse så skapar man under några timmar ett muskelminne som kan hjälpa en på anatomitentan. Första workshopen för fysiostudenter hölls ht18 på inbjudan från Fysiosektionens styrelse och då workshopen har blivit så uppskattad har även kursansvarige för anatomi Ola Hermanson sett till att schemalägga den för T1or under rörelseapparatens anatomi.

Om föreläsaren:
Per Palmgren har undervisat i neuroanatomi på kiropraktorutbildningen tidigare och har nu pågående workshops för naprapater och naprapatstudenter. Efter tidigare kontakt med oss i Fysioterapeutsektionen tyckte vi det var en självklarhet att kunna erbjuda detta till fysiostudenter!

Om föreläsningen:
Workshopen är en interaktiv och dynamisk workshop där Per använder sig av lätta dansrörelser för att memorera nervrötter, nerver, muskler, myotom och dermatom; vilket skapar en avbildning av anatomiska strukturer för att skapa djupare förståelse och peer-diskussioner.

Lärandemål:
– Redogöra för de viktigaste myotomen i övre och nedre extremiteten med avseende på rörelse, nervrot, muskel/muskler och perifer nerv.
– Redogöra för brachial- och lumbosakralplexus.
– Redovisa övre och nedre extremitetens dermatom och perifera nervfält.
– Beskriva skillnaden mellan nervrot och nervgren.
– Redogöra för de viktigaste reflexerna i övre och nedre extremiteten.

Denna höst går workshopen torsdag 24 oktober, men håll utkik på fysiosektionens sida kommande termin!

Övriga kurser

Vi blir erbjudna flera olika massage kurser, vissa mer teoretiska än andra – på det viset att man ska kunna sin anatomi och behöver även plugga lite mellan gångerna och avsluta med ett skriftligt prov + praktiktimmar.

Med det sagt så är det en väldigt populär kurs att bygga på sin utbildning med, både om man vill jobba extra eller om man vill inkludera massage i sina behandlingsmetoder. Under grundutbildningen har vi i nuläget 3-4 dagar om massage och lite olika tekniker men den generella ståndpunkten är att vi inte jobbar med massage även om vi använder det i kombination med annan behandling och undersökning.

Jag får inte göra reklam för enskilda arrangörer, särskilt inte när de tar betalt, men det är enkelt att hitta olika kurser som erbjuds oss studenter via social medier.

Föreläsningar och spetskompetens

Tyngre.se är ett måste för den som är intresserad av fysioterapi kombinerat med fitness och styrketräning – både för mental träning och för den som vill nörda in sig på teknik, senaste råd och rön. Team tyngre håller i egna kurser och föreläsningar utformade från specialistkompetens som finns i deras gäng av kiropraktorer, fysioterapeuter och läkare (flera av dem tidigare studenter vid KI). Tyngre rehab har en podcast som alla som vill nörda in sig på muskler och nervsystemets funktioner kan följa:

Tyngre rehab

Så varför gå en extrakurs när du redan pluggar heltid?

  1. Du får ta del av klinisk erfarenhet och få ”hands-on” verktyg under en dag eller helg som kan ge dig ett försprång i andra kurser under utbildningen.
  2. Du kan bli diplomerad, ex massör, för att kunna extrajobba vid sidan av plugget och dryga ut studiebidraget.
  3. Ny inspiration – grundutbildningen är så bred att det ibland kan vara svårt att se hur man kan hitta sin egen nisch!

Ett sista tips om att plugga utanför schemat:

KI SUMMER SCHOOL IN MEDICAL RESEARCH – Noa som går T3 har skrivit allt om det på sin blogg här <—-

 

Kom bara ihåg – sitt inte ner och plugga för länge, det är dödligt 😉

Chau

aktivt sittande i bollhav

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Kategorier