FAQ – vanliga frågor till en fysiostudent
Förra veckan 16 mars öppnade ansökan till högskola och universitet – sök ditt program senast 15 april!
Just nu är frågorna om framtiden många!
Så för att stilla några funderingar erbjuder jag i detta inlägg svar på de mest vanliga frågorna som jag får, från blivande studenter.
För alla studenter som bor i Stockholm – gå och besök campus Solna och campus Flemingsberg för att få en känsla av var ni kommer studera – det är öppet för alla dagtid, såklart inte just nu pga rådande restriktioner kring Covid-19 men ni kan alltid ta en liten promenad runt på området!
1. Kan man jobba och plugga samtidigt?
Svar: Fysioterapeutprogrammet är en heltidsutbildning som inte tar hänsyn till om du behöver ledigt för att jobba – även om det på schemat är halvdag så är den ”lediga” tiden beräknad för studier.
Vi har sällan hela jullov eller påsklov, de gånger helgdagarna ligger så att man får en hel ledig vecka så kallas dessa oftast ”inläsningslov” då tentan ofta är schemalagd direkt efter.
Är du van vid att studera och redo att ta igen plugg på kvällar och helger så kan du såklart jobba extra men jag skulle avråda från att fortsätta ett deltidsarbete med fasta tider då det är väldigt mycket nytt, framförallt första terminen, att ta in.
Som student erbjuds flera olika smarta sätt att jobba extra, på valbara tider, så det finns alltid chans till ett jobb som kan ge dig passande erfarenhet som fysiostudent (t.ex arbete på ortopediska skobutiker, receptionist och liknande).
2. Måste man vara vältränad för att jobba som Fysioterapeut?
Svar: Ja och nej.
Du måste inte vara frekvent besökare på gymmet, du måste inte vara van att marklyfta – men det kan vara bra att lära sig några tekniker.
Lite träningslära kommer du få under utbildningen i Fysioterapi 2 (termin 2) men yrket handlar främst om att kunna motivera andra till beteende förändring och coacha deras träning. Det är självklart ett plus att ha träningsvana och 98% (högst oklar uppskattning av statistiken) av de antagna håller på med någon sorts fysisk aktivitet, för ett intresse för rörelse och träning är ju ändå grunden till det vi jobbar med.
Både campus Solna och Flemingsberg har toppmoderna gym och erbjuder olika kurser och aktiviteter tillsammans med Idrottsutskottet, för den som vill testa nya träningsformer utan att bekosta ett gym kort – det är gratis!
3. Kan man delta i utbildningen om man bär slöja?
Svar: Ja, men du måste vara beredd på att delta i lektionsmoment där alla omkring dig är avklädda till shorts och sport-bh. Håll utkik på bloggen för kommande intervju med en student med egen erfarenhet av hur det funkar för henne. Under lektioner och i praktik kommer du inte kunna välja vilket kön du behandlar, patienter kan välja sin terapeut men inte tvärtom. Längre fram i karriären kan man välja specialisering inom kvinnohälsa men det först efter 2 år av arbete i klinik.
4. Hur ser arbetsformerna ut?
Svar: En fysioterapeut kan jobba inom många olika områden som specialist, se fysioterapeuterna.se (facket) för alla olika områden du kan fördjupa dig i.
I öppenvården, på vårdcentral eller privat klinik, kommer du träffa patienter av alla åldrar och med varierande problematik, oftast muskuloskelletala eller stressrelaterade – det är första instansen dit personer söker själva eller blir rekommenderade för olika kroppsliga symtom.
Ett första besök är oftast 40-50min och återbesök endast 20 min, om patienten har kommit igång med rehab i form av träning kanske du som FT har 3 patienter samtidigt i gymmet under 1 timme. Mellan besöken eller innan lunch/innan dagens slut så ska du hinna med att skriva journal över varje patient och lägga upp individuella vårdplaner.
Arbetstiderna är oftast 8tim men kan variera mellan 7-16 eller 9-18 beroende på klinikens öppettider och hur patientgrupperna ser ut.
I slutenvården, som Fysioterapeut har man sällan kvällsjour som Ssk och läkare men man roterar ofta på helgjourer och genomför då nybedömningar av patienters status eller följer upp träningsscheman för nyopererade etc.
Den övriga personalen kan vilja rycka i sin fysio för att veta hur en ny patient klarar sig själv, hur balansen är eller vad hen inte får göra för att underlätta deras omvårdnad, därför är FT:ns första prio bedömningar på nyinkomna patienter.
I slutenvården kan man jobba på alla avdelningar men oftast har men en grundposition på en viss avdelning och får då djupdyka i lite olika områden.Jobbar man på neurologi med t.ex stroke patienter utför man många bedömningar av neurostatus och patientens funktionella rörlighet för att ta reda på ev nedsättningar/hjärnskador efter stroke och vill sätta in träning så fort som möjligt.Om du istället jobbar på infektion eller respiration så kretsar dagarna kring andningsorganen, att träna andning gymnastik, blåsa upp lungorna, slemsuga kritiska patienter osv.
Hänvisar till tidigare inlägg för att svara ytterligare på vad en fysioterapeut gör:
5. Hur mycket är praktiskt?
Svar: Alla kurser i Fysioterapi är praktiska med metodik där vi övar undersökning och behandling på varandra. Ibland är det heldagar från 8.30-16 i Flemingsberg och ibland har vi seminarier eller föreläsning på för- eller eftermiddag.
Vilka kurser man läser de olika terminerna kan du se här:
En del moment i Fysiologi är också praktiska såsom labbar där man testar VO2max på ergometercykel eller smärttröskel m.mUtöver föreläsningar så sker utbildningen ofta i seminarieform, där studenterna redovisar antingen grupparbeten eller ska delta i diskussioner utifrån instuderingsfrågor och liknande.
6. Är det högt tempo? Hur mycket lärarledd tid har ni?
Svar: Tempot har varierat lite över terminerna, hur du upplever det beror såklart på vad du jämför med!
Kommer man direkt från gymnasiet måste man lära sig mer ansvar för sina studier och att behandla det som ett vanligt jobb med arbetstid 8-17.
De flesta dagar är schemalagda föreläsningar och grupparbeten 9-16 sen varierar det hur mycket man behöver plugga hemma beroende på hur effektivt du studerar dagtid och om du vill läsa kurslitteratur på kvällarna.Första terminen, med anatomikursen har man generellt föreläsningar på förmiddag och schemalagd studietid med grupparbete på eftermiddagar till 15-16, under denna tid erbjuds man också att titta på olika preparat (obducerade människokroppar) i små grupper. Det är frivilligt om man vill delta i sina studiegrupper dock bör man prioritera instudering minst 2-3 tim per dag (enligt mig) för att alla termer och funktioner ska sätta sig.
Utöver anatomi har man första terminen introduktion till fysiologi och fysioterapi (undersökningsmetoder) så det är mycket nytt att ”katalogisera” – den kunskapen ska följa dig hela studietiden och yrkestiden!
På den här sidan får du lite koll på innehållet i vardera kurs, uppdelat på terminer:Och här är schema till alla terminer, slå in termin 1 för att få en ide om hur mycket som är obligatoriskt (det som är grönmarkerat, för Flemingsberg):
Hur upplever JAG studierna?
Som sagt, termin 1 var tuffast, och för mig även termin 2 eftersom jag hade släpat efter i 2 kurser..Sen släppte tentastressen, åtminstone för mig, då man hade börjat komma in i de flesta begrepp och Fysioterapiprocessen.
Jag tycker att det har varit väldigt givande de senaste 2 åren på fysioterapeutprogrammet, känns tråkigt att det knappt är ett år kvar!
Förutom att lära sig ett nytt, spännande, yrke så ger kurserna man läser en väldigt bra förståelse för sin egen kropp och verktyg till att förändra sig både mentalt och fysiskt då vi lär oss mycket om motivation och ”programmering” av hjärna-muskler.
Jag har inte lagt så mycket tid på att plugga på kvällar, har svårt att koncentrera mig efter 17 och får inte ut så mycket mer om jag har varit i skolan hela dagen. Brukar fokusera minst en dag på helgen till inläsning inför större examinationer utöver lite läsning kvällstid inför seminarier eller grupparbete. Om jag ligger efter så hoppar jag hellre över en föreläsning för att sitta på dagtid med inläsning, men allt är ju relativt beroende på hur du bäst lär dig!
–
Jag har jobbat extra som Digital Ambassadör (håll utkik ni som söker programmet vt21, då kommer de leta efter min ersättare! ;)) och som kursledare för KI-capoeira på Friskvården, först på Base och numer på Campus Solna. Det var en klass som jag själv skapade genom att först bara skapa en grupp under Idrottsutskottet, för alla som ville testa på och träna ihop, och som sedan Friskvården beslöt att ta in i schemat.Har du ett specialintresse som du känner dig trygg med att instruera i, testa och presentera det för KI Healthpromotion unit!
Jag är nu ute på min 5e praktikperiod och då i öppenvården, alltså där vem som helst kan söka hjälp av en fysio.
Innan sista praktiska examinationen tänkte jag på att det bara var knappt ett år kvar innan jag är legitimerad fysioterapeut och då skakade det lite i knäna ;P.
Nu, bara efter en vecka, med att pröva på att undersöka och guida egna patienter (än så länge med min handledare i rummet) så känns det inte alls lika långt bort. Plötsligt känns det som att kunskapen börjar trilla på plats och målet känns lite närmare!
Under dessa 8 veckor i primärvården så innebär kursmålen att jag ska bli mer och mer självständig och följa upp några patienter helt på egen hand, enbart med handledaren som bollplank vid behov.
Vi får bara hoppas att Covid-19 inte innebär nedstängning av vårdcentraler och/eller att patienter inte vågar söka för sina besvär. Alternativet för min utbildning blir då antagligen att komplettera med timmar när pandemin har lagt sig, till sommar eller hösten, vid sidan av andra kurser.
Är du mer nyfiken på hur VFU/VIL kan se ut, läs mer här:Mer lästips för nya studenter:(Hitta alla under studentliv)Träning:
1 kommentarer