Formen för att hålla formen

Nu är det kul igen, nu blir det strul igen och träningen kommer först efter fastan!

Själv firade jag jul med en ofrivillig diet – lite finare kallad Calici-viruset – i folkmun kallad kräksjukan…

Jag är närmast allergisk mot när någon skämtar om magsjuka som en ”snabb bantning”, delvis för att jag personligen aldrig skulle utsätta min kropp för bantning men också för att det ett sjukt koncept att man alltid ska bli glad över att ha förlorat vikt. Tror bara de som har genomlevt kräksjukan själva som vet hur j*** lycklig man är när man får i sig en sked vatten som inte kommer upp igen! Aptit är ingenting man ska önska att bli av med.

Jag är inte heller den som gillar uppmaningar eller träningshets. Jag skulle ALDRIG prata om träning som en form för hur du får en platt mage (usch!), snacka om att ta bort det roliga ur rörelseglädje.

Trots det så vill jag ge er lite tips och inspiration för att slippa det dåliga samvetet och ångesten mellan jul och nyår. Att börja en ny vana på en måndag rekommenderas sällan på samma sätt som en träningsvana inte bör komma som ett nyårslöfte. Varför?

För att nya vanor kommer i små delar och om du bestämmer dig för någonting du vill förändra så bör den förändringen inledas NU, men i mindre delar. För att läsa mer om hur du kan komma igång läs mitt inlägg om beteendeförändring med Hajir.

Min absolut största inspiration dessa dagar är fitness-feminsten på Instagram:

https://www.instagram.com/p/B4IFncMAEVb/?utm_source=ig_web_copy_link

Sara Dahlström kommer med enkla och inspirerande klipp och tips på övningar att göra på gymmet, och precis som jag gillar så uppmanar hon till att göra det man kan och tycker är roligt!

En annan instagram-guru är Naprapat-jonas:

View this post on Instagram

Tagga en vän som har problem med höftböjaren eller någon med ländryggsproblematik! Höftböjaren kan vara orsaken till både din höft- och ryggproblematik och det här är en riktigt bra övning för dig med korta, svaga höftböjare Perfekt för dig som har ett STILLASITTANDE jobb, spelar FOTBOLL, tycker om LÖPNING eller som bara vill förbättra rörligheten! DIAGONALSTRETCHEN. The Queen of Stretches som jag har lärt mig av Ido Portal är en väldigt effektiv stretch av höftböjarna och främre kedjan. Den är en av mina absoluta höftböjarfavoriter då den förbättrar RÖRLIGHETEN men samtidigt även BALANSEN och STYRKAN. UTFÖRANDE. Stå på en linje med främre foten utåtroterad 45 grader med hela fotsulan i marken och på bakre foten står du på främre trampdynan. Sträva efter att ha främre benet sträckt och det bakre benet böjt. Om du står med höger ben fram så lägger du vänster hand på bröstet. Börja med att skjuta fram höften, luta dig därefter bakåt, samtidigt som du roterar överkroppen mot det främre benet och touchar så långt ner du kan på ditt bakre ben. Men gå inte djupare än att du klarar av att HÅLLA BALANSEN samt KOMMA UPP MED KONTROLL. DU MÅSTE NUDDA något på bakre benet, men som sagt, det behöver inte vara hälen. Börja med rumpan el baksida lår etc. jobba dig neråt! Håll kvar. När du nått ditt ytterläge. Stanna i 2s.! Det här är en stretch för främre kedjan inte en tävling i vem som kan komma längst ner. Så fokusera på att “öppna upp” höftböjaren genom att skjuta fram höftpartiet ännu mer. Får du ont i korsryggen? Ta ut mindre rörelse längst ner i ryggen och försök istället att böja bak och ta ut rörelsen i övre delen av ryggen. För vissa är balansen det klurigaste. Ta inte hjälp genom att stödja er mot något. Är balansen den begränsande faktorn så är det viktigt att först och främst förbättra den. Tillbringa då mer tid i startpositionen. Hitta balansen. Är det vingligt så kriga på så gott ni kan och försök att rebalansera. Gör 10 reps/sida x3. Stanna kvar i ytterläget i 2s i varje rep. Många stressar iväg därifrån. Men det är i det stretchande ytterläget som magin sker! Har ni några frågor? Kör hårt, kör stil! #movementculture #diagonalstretch

A post shared by Jonas Parandian (@naprapatjonas) on

Alla behöver ju inte göra övningarna i så offentlig miljö som Jonas väljer.

Varnar för hurt-bulle-prententiösa inlägg men i och med att Jonas har så god koll på anatomin och dessutom är inom ett vårdgivande yrke så är han duktig på att ge stegrade övningar och utmaningar i vardagen!

 

Vad gör jag själv när jag inte tränar capoeira?

Inte mycket tyvärr! Jag gillar att simma för att mjuka upp musklerna och rensa skallen och ibland så gör jag yoga hemma. Så förutom mina egna klasser på KI Box Gym och 1-2 träningar i veckan med MQFSM i Thorildsplan så blir träningen väldigt oregelbunden.

Du vet väl att du som student eller anställd på KI har fri tillgång till träningslokaler både i Flemingsberg och Solna Campus? Både på Base och Box Gym/Lugna rummet arrangeras morgon, lunch och eftermiddagspass av Friskvården/Healthpromotion och i Solna finns det dessutom veckovisa  aktiviteter arrangerade av Idrottsutskottet (min grupp KI-Capoeira är en hybrid mellan Idru och Friskvården). Dessa aktiviteter erbjuder Idru:

Friskvårdens utbud för båda campus hittar du på hemsidan: https://medarbetare.ki.se/friskvarden

 

Jag önskar att jag kunde komma igång med lite skivstång, marklyft och squats framförallt. Där kanske jag skulle ta lärdom av de råd jag ger andra egentligen! Hajir har gått från 0 till att träna 2-3ggr i veckan och tycker själv att hon ”fuskar” (!).

Huvudsaken är inte att ta sig in på gymmet utan alla nya rutiner och rörelser kan vara en bra övning. Börja med 10 benböj varje timme eller några spinalwaves (kolla instagram) när du går upp ur sängen, ta trapporna istället för rulltrappan osv osv.

Sätt på en låt och dansa loss innan du går och lägger dig! Så, workout done! Good for u!

 

 

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Kategorier