Forskning på KI

Denna vecka som jag trodde skulle bli min sista praktikvecka på neurologen blev tyvärr istället en vecka i sjukstuga och skrivande på fördjupningsuppgift om cervikal dystoni.

Det ska tilläggas att jag har testats negativ för Covid-19 (med en tops mot svalget i en bil med min kompis bredvid som skrattade kvävt åt mina 10 försök med kräkreflexer- inget jag skulle önska min värsta fiende) och fick snabbt svar inom 48h efter en drive-thru. Men jag kan ju ändå inte gå in på mottagningen med hesa hostningar. Så nu sitter jag isolerad hemma och försöker skanna PubMed och Cinahl på forskningsartiklar. Ännu efter 2 år med vetenskaplig metodik så har jag inte riktigt blivit vän med forskningens språk.

Som ett litet sidospår.

Just idag snubblade jag över ett podinlägg från KI podden Medicinvetarna via ett facebookinlägg på en klassida där kursaren lyfte fram vad våra lärare håller på med när de inte föreläser:

 

https://ki.se/forskning/medicinvetarna-51-vad-ar-pcos

 

Jag började framförallt lyssna idag för att jag själv blev diagnosticerad med PCOS ganska nyligen. Jag har inte lidigt mycket av det på samma sätt som beskrivs i podden men tycker det är ganska intressant att det kan ha ett sammanhang med depression och psykiatriska sjukdomar som jag däremot har erfarenhet av. I podden lyfter de problemet med ”genant behåring” som jag indirekt har kämpat med sedan tonåren – men jag tycker ändå att det mest genanta här är att man inte nämner att behåringen är genant pga samhällets normer, att kvinnor inte ska ha hår på ”fel” ställen och inte för att behåringen på något sätt utvecklas till ”Lejonkvinnan”.

Jag förstår att de som forskar på PCOS inte kan ta sig an att förändra hela samhällets normer men jag tycker diskussionen går åt fel håll om man börjar titta på lösningar för att få bort hårväxten istället för att hjälpa dessa kvinnor att bli trygga i hur de ser ut och fungerar…

 

Jag tycker det är viktigt att lyfta dessa frågor och därför så delar jag gärna med mig av min egen historia, som ni kan läsa mer om i inlägg som jag skrev för ett år sen:

Varför jag drabbades av psykos – psykisk ohälsa del 1

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Kategorier