Jakten på det första jobbet – del 1

Framtiden då, vad gör jag om 3 månader?

Ute i verkligheten..

 

Lite mindre än halvvägs in i termin 6, sista terminen på KI, så har jag avklarat fördjupnings praktik på neurologen, är mitt uppe i examensarbetet och innan jul kommer jag ha avklarat den sista KUA-perioden (Klinisk utbildnings avdelning) på NKS. Resten är formalia, för att få min legitimation. Då ska jag vara redo.

Är jag redo?

Jo, kanske gör jag er tvekare besvikna nu men förhoppningsvis också bekräftar för er som precis har börjat programmet – man kan vara redo utan att kunna allt!

Redan i våras under vår längsta praktikperiod, 8 veckor, i öppenvården började jag känna mig redo. Det handlar inte bara om att börja ta mer ansvar och vara själv med patienterna utan, för min del, så handlar det väldigt mycket om att känna att ens handledare litar på en och förstärker dig i rollen som fysioterapeut. Du kommer alltid tveka på dig själv och din bedömning men hade du inte gjort det så hade du inte heller varit öppen för nya alternativ eller möjligheten att ändra en påbörjad behandling.

Läs mer om mina tankar och erfarenheter från VFU i kategorin Praktik/VIL/VFU.

I det här inlägget tänkte jag låta er följa början i min jakt på första jobbet!

Att samla meriter

  1. Be alltid att få en kopia på utvärderingen eller slutbedömningen son din handledare gör om dig i slutet av praktikperioderna (hinta innan att du gärna använder den i en framtida ansökan så att hen inte skriver för kluddigt). Från termin 3 när du gör mer än att auskultera och är på avdelningen en längre tid så kan bedömningen fungera som en referens i framtiden.
  2. Från termin 5-6 kan du fråga dina handledare om någon vill stå som referens på ditt CV (då har det inte gått för lång tid, så att de minns dig, och du har hunnit visa mer hur du agerar självständigt).
  3. I ditt CV kan du välja om du vill ha en bild eller inte, vanligast kanske är att lägga en bild med personliga brevet. Personligen tycker jag att ett CV blir torrftigt utan bild men tänk då på att det inte får vara en selfie, en gruppbild och helst inte civil klädsel – kanske kan du få en vän att ta kort av dig i metodiksalarna eller på praktik?

    Min första selfie i scrubs på NKS, termin 3

  4. När du har ett CV + personligt brev och kanske någon rekommendation/referens så börja med att kontakta platser där du själv har gjort praktik, lämna ditt CV ifall de har en ”öppning”. Förutom att använda Platsbanken eller annan söktjänst så leta upp de avdelningar du vill jobba på, då blir det lättare att motivera i ditt personliga brev, och de kanske har en vikarietjänst till en början om du har tur.
  5. Fortsätt att skicka ut CV:n och ha en logg över vilka du har skrivit till så att du inte blir förvånad när de ringer, eller säger fel angående tjänsten du söker. Som alltid vid jobbsökande så är det bra att ringa upp kontaktpersonen för att höra ifall de har fått ditt CV och hinna fråga lite mer om tjänsten, eller i förebyggande syfte att ringa runt för att höra vad de söker hos den nya tjänsten.
  6. Var inte rädd för att ta andra jobb än din legitimation, all erfarenhet i vården har betydelse och får du in en fot på rätt ställe men kanske som rehabassistent eller koordinator så kanske du står näst på tur när nästa tjänst blir ledig.

    Min bästis general inför mina sista fysiokollodagar ht2020 <3

  7. LYCKA TILL

För inspiration.

Jag tog hjälp av en mall i google-docs och skrev mitt CV såhär:

 

Fysiokollogruppen på Björkögården ht2018

You´ve got this

 

 

 

2 kommentarer

Relaterade inlägg

Kategorier