KI Sports Day – Bästa dagen i min termin!

Ok, så inför denna termins idrottsdag gjorde jag ett vad med mig själv (skönt, för såna är ganska lätta att bryta..) att jag skulle maxa dagen med att hinna med så många aktiviteter som möjligt!

Kolla in en summering från dagen på Fysiosektionens instagram <—-

Hur gick det?

Sådär, jag hann med 3 nya sporter och min egen aktivitet capoeira med MQFSM Stockholm, men att hålla igång hela dagen gav mig en grym energi som jag inte har känt av på hela vintern!  Att trötta ut sig fysiskt är en helt annan känsla än den trötthet man känner vid inaktivitet eller av att ha suttit hela dagen i skolan – då är steget långt till att komma upp i varv efter solnedgången.

KI SWIMMING

Jag började dagen 8.30 på Eriksdalsbadet med Lina Abdel Halim som coach. På ett pedagogiskt och lekfullt sätt bröt hon ned crawl-tekniken till 5 beståndsdelar:

  1. STREAMLINE – försök glida i vattnet så strömlinjeformad som möjligt och håll en rak linje för minska möjliga vattenmotstånd.
  2. BUOYANCY – flytkraft, för att skapa minsta möjliga vattenmotstånd måste du hålla dig vid vattenytan och återigen + streamline! Hitta motpol till gungbräde-effekten som uppstår om du tittar upp med huvudet —> sjunker benen och vice versa.
  3. ROTATION – med armarna in mot sidorna fick vi först öva på att rotera från höfterna med hela kroppen sida till sida med samtidigt titta ned mot botten och hålla linjen.
  4. ARMS/LEGS- innan vi började med andningstekniken måste vi öva på att koordinera allt sprattlande med armtagen. Det svåraste var att slappna av i armen när den skulle upp över ytan och fram. Om man höll en bra rotation så kunde underarmen bara ”hänga” i armbågen och sen bryta vattenlinjen för att ”skovla” vattenpelaren bakåt med armen i 90° vinkel tills den var förbi huvudet och sträcktes fullt bak.
  5. CRAWL! Sen var det bara att sätta ihop allt detta!

Allt detta övade vi först utan att andas… det var vår första lektion – du andas aldrig! Tills det att du har lärt dig att andas rätt. Alla gör lite olika men för mig gick det bäst när jag pyste ut lite luft kontinuerligt under vattnet för att sedan ta ett andetag i en sidorotation.

Andningen var det absolut svåraste! Jag har fått den här lektionen en gång tidigare av Lina, på min första idrottsdag med KI, och jag minns att jag kom så långt att jag kunde crawla så länge jag höll andan… så fort jag kom upp efter luft såg jag ut som en panikslagen katt.

Nu gäller det bara att våga ta plats i crawl-längorna och öva, öva, öva!

KI SwimmingKI Swimming finns som en grupp under Idrottsutskottet och tränar vanligtvis i Vasalundshallen, Solna.

Andra aktiviteter som erbjöds utanför campus denna dag var även paddel, poledancing, fäktning och heldag i Romme Alpin. Workshops på Campus Solna erbjöds i handstående, breakdance och lindy hop – och jag hängde på den sistnämnda.

LINDY HOP

Vi blev ca 20 personer som blev vägledda av två lärare från Chicago Swing Dance Studio i Stockholm, där man får halva priset på kurser och entré som student! Studion ligger på Hornsgatan 75 och erbjuder öppna nybörjarklasser på onsdagar då man betalar en engångs entré och sedan är välkommen att stanna kvar på kvällens socialdans med livemusik för att testa sina kunskaper.

 

Underskottet på deltagande män gjorde att jag valde sidan för ”leader” och det var väldigt kul att känna på hur man skulle vägleda en partner i dansen. Jag började också förstå att det måste vara väldigt svårt att dansa med ”moderna” kvinnor – alla vill ju leda!

 

 

Jag hade från början tänkt att ta tillfället i akt att testa så många av de veckovisa aktiviteterna som Idrottsutskottet håller i i PLAY, Campus Solna, men det jag hann med var att testa på den jag var mest nyfiken på och visste minst om – Netball!

KI NETBALL

Netball är en variant av basket, spelas med en volleyboll(?) och går ut på att passa olika nyckelspelare i laget fram till en ring som saknar ”plattan” i basketboll (och därmed svårare att studsa i mål). Man får inte dribbla och ingen får gå inom 1m (3 feet) från bollinnehavaren.

Heather Main, post graduate inom biomedicin och grundare av Stockholm Netball Club, agerade MVP (most valuable player) och lärde ut grunderna till oss nybörjare.

 

 

Det lät först som väldigt mycket att behöva tänka på men när vi testade oss fram så föll ganska mycket på plats. Jag som är kort och har ganska kasst (hehe) bollsinne har aldrig varit ett fan av basket, förutom dribblingen, men tyckte att det här var utmanande på ett helt annat sätt! Väldigt spännande också att lära sig något nytt så att man får jobba både mentalt och fysiskt.

I nuläget har gruppen ingen träningstid bokad på campus för att de har haft svårt att konkurrera med övriga aktiviteter, då få känner till Netball, är du intresserad av att testa på kan du följa sidan Ki Netball på FB eller gå direkt till Stockholm netball club (utanför KI), pass(a) på!

 

KI CAPOEIRA

Sist men inte minst – nu hade jag värmt upp hela dagen för att ge allt jag hade i en s.k. birthday-roda då den som har fyllt år blir utmanad att spela mot alla i hela gruppen! Tur som jag hade så hade min kompis Ashish fyllt 40 tidigare i veckan (jag fyllde 30 för 1 vecka sen) och åkte på hela smällen, hehe, denna gång…

Kortfattat så beskriver man capoeira angola som en brasiliansk kampsport med sina rötter hos de angolesiska slavar som fördes till Brasilian under kolonialtiden. Slavarna förklädde sin kamp, och möjlighet att träna sig mot sina slavdrivare, med dansliknande rörelser och tränade till musik. Musiken sjunger om historien, om capoeirans betydelse och kan ses både som uppmuntran till spelarna och ett sätt att föra kulturen vidare.

Träningen består både av kroppskontroll, koordination, styrka, smidighet och akrobatik men jag ser det framförallt som ett sätt att bli stark fysiskt och mentalt samtidigt som jag leker – för capoeira är mycket skratt och lekfullhet som snabbt kan bli

Gruppen som jag har tränat med sedan 2008, MQFSM – Meninos Quem Foi Seu Mestre Stockholm, har träningar varje måndag och onsdag mellan 19-21 i Thorildshallen, Thorildsplan, och alla är välkomna att testa en första lektion gratis – oavsett tid på året, se mer på hemsidan www.mestreroberval.com

Den som inte kommer ifrån de dagarna kan testa på en kortare bas-lektion med mig på tisdagar 16-40-17.45 på Campus Solna, bokat i PLAY men är vi färre än 6 personer tränar vi i Lugna Rummet – boka på ki.gymsystem.se eller Zoezi appen. Dock blir detta sista terminen för min grupp på KI då nästa termin är min sista (och förhoppningsvis innebär utbyte).

 

Never stop moving and never stop playing – use it or loose it!

Vamo jogar!

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Kategorier