Överlevnadsguide till nya Fysios

Först och främst, välkomna!

Svårt att hitta på Campus? Frukta ej, det är likadant för alla! Enklaste sättet att hitta är att googla salsnamnen om du inte har en kursare som har gjort sin research.

Första veckan med introduktioner kommer bara ge dig mer huvudvärk och mer frågor än du hade innan, lösningen?

Vänta ett par dagar på att det får sjunka in, om det ändå finns lösa trådar: fråga en äldrekursare. Om du inte har befriendat kollogänget så kan du få kontakt med fler genom gruppen KI-FYSIOFADDRAR (förutsatt att du har facebook). Eller så skriver du helt enkelt ett litet meddelande till mig direkt (det är förmodligen jag som kommer svara på facebook ändå ;)).

Shoppinglista:

  1. Färgpennor – du kommer anteckna och rita mycket, främst under anatomin, och det hjälper hjärnan att ta in om du ritar och färglägger mycket.
  2. Underkläder & lösa shorts/linnen. Du kommer vilja ha heltäckande underkläder (även ni killar som föredrar fri-hängande) eller korta träningsshorts som man kan palpera genom vid era första metodikundervisningar i Fystioterapi – ja, ni kommer självklart använda varandra som försöksobjekt.
  3. En bra ryggsäck – åtminstone om ni tänker bära med er en tung anatomi-atlas så behöver ni något mer ergonomiskt än den KI sponsrar er med – och håller ni er med den så behöver ni en liten maskot att hänga utanpå, stor risk för förväxling annars.

Lunchsställen:

Campus Flemingsberg

ANA 23 – är det fullt vid micro-ugnarna på plan 3? Det finns även micro på plan 4 (life-hack). Här får du komma ihåg att ta med eget bestick, cafét är inte glada över att dela ut gratis plastbestick.

Café Alfred – utanför KiB är det oftast kö, trots mängden micros, eftersom både doktorander, studenter och anställda på sjukhuset äter här. En inspirerande och livlig miljö. Här kan man faktiskt låna bestick och glas för att sen lämna in till disken på Alfreds.

Längs med Blickagången (mellan sjukhuset och de nybyggda lokalerna där Röda Korset, KTH och Ki har föreläsningslokaler) finns ett antal restauranger och caféer, utöver dessa så finns en meze-buffé och restaurang med studentvänliga priser i Södertörns huvudbyggnad, till höger när man kommer upp från rulltrappan.

Under Södertörns bibliotek finns också en restaurang med husmanskost och stor salladsbuffe för lite rikare dagar, ibland har de rabatter men annars inga studentrabatter.

Campus Solna

Restaurang Jöns Jakob serverar 3 olika rätter och 1 soppa per dag för ca 85kr och det är även i anslutning till restaurangen som man har en micro-salong. Här kan man låna bestick och glas från restaurangen så länge de inte tas därifrån.

De flesta byggnader har en egen micro-salong men den andra som jag känner till, och som ibland är mindre proppad, ligger precis bakom Jöns Jakob, i hus 75 Retzius väg 13B.

Det godaste kaffet hittar du i cafét i Aula medica.

Oh! Juste, bröd o salt i Flemingsberg har också studentrabatt för ki! Och missa inte Pressbyråns grymma rabatt på kaffe m.m.

Boka grupprum:

Det finns tusentals (eller iaf hundratals) olika grupprum i olika storlek som går att boka både för undervisning och eget arbete. Det knepiga är alltid att hitta vilket grupprum man ska boka, schemat är inte så tydligt, men samma regel funkar här – googla! Då ser du i alla fall vilken byggnad grupprummet ligger i. På vissa sidor har de kartor över grupprummen. Kika in bakom café Alfred och KiB så hittar man väldigt unika grupprum… och även i Solna i hus 75 finns de i alla storlekar: https://tools.kib.ki.se/grouproom

Sidor att följa:

Det finns otroligt många facebookgrupper och sidor som man blir inbjuden till eller vill bli inbjuden till, nedan listar jag de du inte ska var utan. Detsamma gäller faktiskt för ett så enkelt tips som att använda sig av Ki.se och bibliotekets sida Kib.ki.se – jättemånga bra tips och resurser!

Programsidan – all info om programmet och kurserna, här lägger lärare även upp info till framtida handledare på praktiken.

Statuspodden – Irene och Timo som pratar om det senaste på campus

Medicinska Föreningen – MF – Fysiosektionen

Ki-Fysiofaddrar – kontakt med andra fysioterapeutstudenter för utbyte av kunskap och vänskap

Träning via Friskvården BASE/Box gym

Idrottsutskottet MF – anordnare av aktiviteter och sport – Idru på facebook

PRU – Programutskottet och MU- Mottagningsutskottet kommer ni få inbjudningar av, de arrangerar sociala event för nyantagna och för alla program, sittningar m.m.

Ki-Students en facebookgrupp för alla studerande vid KI

Instagram:

@fysiosektionen_ki

https://www.instagram.com/p/BwoWC-7DuVn/

Youtube:

Karolinska institutets egna kanal såklart: https://www.youtube.com/user/karolinskainstitutet

Anatomy teaching, det alla möjliga för olika smaker med en sökning men här är en populär:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLSL-eqKP1SPG2NpN0FtjdtqGIS5F3WCT8

En annan favorit är Dr Preddy: https://youtu.be/iDXUwErttJA

En kanal av Physio Tutors när ni sätter igång med Fysioterapi 1: https://www.youtube.com/channel/UC_VQDInMfY5HoPn8w9OmuFw

(OBS – kom ihåg att rätta er efter det KI lär ut inte youtube, detta är bara bonus)

(repost)

Mina top 3 to-go-to böcker från termin 1-3:

  1. Anatomisk bildordbok

2. Fysiologi

3. Om smärta – ett fysiologiskt perspektiv

Det kan vara väldigt bra att ha en anatomisk atlas för det är någonting du alltid kommer behöva fräscha upp, exakt var sitter det där muskelfästet nu igen? Men det finns också väldigt bra guider på nätet eller att låna på vilket bibliotek som helst. För mer om hur du pluggar in anatomin se mitt tidigare inlägg om ”spärren”.

Jag har förmånen av att ha ärvt en hel del bra anatomiska atlaser och behandlingsböcker av min mor men de har bara varit ett plus och jag har nog max köpt 3-4 böcker under dessa 3 terminer. De flesta har jag dessutom köpt 2a hand via Fysio Ki – köp och sälj.

Det jag gör inför varje kurs är att jag försöker hitta så många som möjligt av kurslitteraturen på Kib  och bläddrar igenom dem för att se hur användbara de är och om det känns som en bok jag kan ha användning av efter kursen, då kanske jag köper den av en kompis eller äldrekursare.

Så, saknar ni något?

Hoppas ni känner att ni har fått en machete nu, så bara hacka på in i jungeln!

2 kommentarer

Relaterade inlägg

Kategorier