Överlevnadsguide till Termin 1 – Fysioterapeut KI HT20

Hej och välkommen till KI!

Är du helt ny och har massa frågor om Fysioterapeutprogrammet kan du börja att läsa under rubriken FAQ —>

Restriktioner om omständigheter gällande Covid-19 som rör dig som student kan du läsa om på KI´s hemsida —>här —>

En helt vanlig termin så hade Fysiokollogruppen bjudit in till två dagar på Barnens Ö med övernattning och massa teambuilding (lek)… Med rådande restriktioner så är ju det tyvärr inte möjligt att genomföra men vi kommer inte låta er irra runt förvirrade på campus (eller bara ses via zoom!) för det.

Om inte ni kan komma till berget så kommer berget till er…

INTRODAGAR MED FYSIOKOLLOGRUPPEN 1-2 SEPTEMBER

Som nya Fysioterapeuter HT20 kommer ni delas upp i halvklass och få en introduktion till programmet på varsin dag 1a och 2a september inne på Campus Solna!

Vanligtvis så brukar vi ju också hänga mest i Flemingsberg (efter första terminens anatomikurser) som fysios och då kan det ju vara en fördel att lära känna Solna där Medicinska Föreningen har sina huvudlokaler och de allra flesta pubarna.

Missa inte denna introduktionsdag (jag är förvisso lite partisk som fysiokolloledare) men särskilt nu när ni kommer jobba mycket på distans så sätter dessa dagar sin prägel för gruppdynamiken och samvaron med dina kursare. Dessutom så får du chans att fråga och prata med oss äldrekursare som kan ge er genvägar och överlevnadstips för att krydda er studietid från dag 1!

— Om du mot förmodan inte har fått inbjudan och inte har facebook så skicka ett meddelande till mig för att få mer info! —

Nedan listar jag några tips som jag har postat tidigare för nya terminer men först får ni en snabblänk till er klassgrupp på Facebook och andra bra att ha-länkar:

-> Klassgrupp Fysioterapeut KI ht20

-> Studenter vid Fysioterapisektionen KI

-> Fysioterapeutsektionens sida (sektion i Medicinska Föreningen- MF) 

-> Kontakt och stöd av äldrekursare – KI Fysiofaddrar

-> Begagnad kurslitteratur på Facebook: Fysios KI – Köp och sälj

-> Vanliga frågor för nya fysiostudenter – KI blog

-> FysioNoa tipsar: Rekommenderad kurslitteratur Termin 1

 

FAQ Termin 1:

1. Vilka är Medicinska Föreningen?

 • Svar: Medicinska Föreningen (MF) är studentföreningen för de allra flesta programmen vid KI (bortsett från tandläkarna som kallas Odontologiska föreningen) – läs mer på hemsidan: medicinskaforeningen.se
 • Som medlem i MF får du billigare inträde till studentpubar, fester och resor. Förutom det kan du även ta del av studentrabatter specifikt för MF-medlemmar men framförallt, för dig som letar lägenhet, så har MF en kölista för studentlägenheter med lite högre omsättning än Stockholms bostadskö.
 • Inom MF finns det flera utskott, t.ex Idrottsutskottet och MU- Mottagningsutskottet, som arrangerar olika aktivieter för KI studenter. Det finns kårföreningar som engagerar sig i olika sakfrågor under studenttiden, t.ex Klimatföreningen och Queerolinska. Sedan finns det såklart sektionerna som representerar de olika programmen, t.ex vår egna —>

2. Vad är Fysioterapeutsektionen?

 • Svar: Fysioterapeutsektionen är som sagt en sektion under MF och består av en styrelsen av fysiostudenter, vanligtvis ca 6-9 studenter från de olika terminerna. I nuläget dominerar klass ht18 (termin 5) i styrelsen och ordförande Magnus går i termin 3, så påfyllning behövs för att saker ska fortsätta hända på campus! Vi (ja, jag sitter med där med som engagerad i fysiokollogruppen) representerar fysiostudenternas önskemål och behov på campus, både för att påverka utbildningen men också för att komplettera utbildningen med träffar och egna seminarier m.m.
 • Fysioterapeutsektionen kommer snart att dyka upp som en sida på CANVAS men tills dess kan du alltid få kontakt med oss genom att maila: fysio@medicinskaforeningen.se 
 • Eller hitta oss på DISCORD! Noa kommer presentera denna chattapp under introdagarna, för att underlätta socialt umgänge på avstånd.

3.  Kan jag jobba samtidigt som jag studerar 100%?

 • Svar: Personligen skulle jag inte rekommendera att jobba deltid eller fasta tider dagtid samtidigt som termin 1. Har du inte läst på universitetet tidigare så är det mycket nytt att komma in i och även annars så hamnar du lätt efter om du inte tar dig tid för grupparbeten eller missar föreläsningar. Att jobba på helger eller vissa kvällar funkar såklart – är du 100% närvarande och pluggar effektivt dagtid så är det mestadels sista veckan inför tentan som (åtminstone för mig) du kan behöva plugga kvällstid.

4. Hur länge är det öppet i skolans lokaler?

 • Svar: Med KI-kortet kan du komma in i skolans lokaler mellan 06-22 alla vardagar. Beroende på lokaler så begränsas öppettiderna till 7-18, t.ex i Metodiksalarna, plan 2 M6-M9 så kommer en vakt komma förbi och säga till om du är kvar för sent. Helger är metodiksalarna öppna vanligtvis 8-16 och övriga lokaler till 18. Detta kan variera lite mellan de olika byggnaderna beroende på vad de rymmer för verksamhet, fråga i receptionen/vakten för vardera byggnad. 

5. Träning på KI?

 • Svar: KI har två egna gym – BASE i Flemingsberg i byggnad ANA 23 och BOX Gym i Solna som ligger bredvid restaurang Jöns Jakob. Båda gymlokalerna är toppmoderna med ”öppen planlösning” och mycket utrymme för fria vikter. Utöver gymmet så erbjuder KI även klassträning morgon, lunch och eftermiddagar – allt gratis för studenter och anställda!  Utöver detta så har Idrottsutskottet (MF) veckovisa aktiviteter efter skoltid med allt från Badminton, Basketboll och Floorball m.m. För att boka allt detta kan man gå via Friskvården/Healthpromotion hemsida:
 • Eller direkt till bokningen: https://ki.gymsystem.se/ 
 • OBS – denna termin (ht20) kommer gymmen att smygöppna, dvs det kommer vara öppet till en början några dagar i veckan, inga större lagaktiviteter/gruppaktiviteter inomhus men vissa träningsklasser erbjuds utomhus, t.ex löpning och Movement.

6. Hur mycket är obligatoriskt?

Svar: De allra flesta föreläsningarna är ej obligatoriskt, alla obligatoriska moment är markerade med grönt i Time Edit, likaså grupparbeten med instuderingsfrågor under anatomikursen. DOCK vill jag verkligen slå ett slag för att utnyttja de timmar som är bokade på Plan 6 (Solna) då ni både har tillgång till Tutorer (äldrekursare som ofta är grymma på anatomi) och till preparatvisningar – dvs visning av riktiga kroppsdelar, helt frivilligt, får du hålla i en hjärna eller se hur senor och nerver har sett ut i en tidigare levande kropp. Och som sagt, se fråga 1.

(OBS – denna termin är det tveksamt om det kommer att erbjudas preparatvisningar)

För att täcka upp övriga frågor, kolla in tidigare inlägg för nya studenter:

Överlevnadsguide till nya Fysios

 

Kolla in kategorierna Termin 1 och Studentlivet för fler tips och annars kan du alltid skriva till mig direkt via formuläret ”Fråga mig”!

KI Fysiofaddrar – för ett rikare studentliv

 

Från oss alla till er alla, en riktig fysio lyfter tungt!

Kiki och Adam

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Kategorier