Praktik på riktigt – Termin 6 fördjupning v.1/3

Nu har jag verkligen vaknat upp från mitt sommarlov – SMACK!

Efter en vecka av Introdagar för de nya T1:orna, zoom-möten och portfolioprat så rivstartar verkligheten med fördjupningspraktik på en stor neurologimottagning. De som har läst mina inlägg från slutenvårdspraktiken i T3 vet att detta område ligger mig varmt om hjärtat.

Varför neurologi?

För mig handlar det mycket om att möta människor med ett stort trauma och oftast i en ganska akut situation där varje förbättring och förändring som vi som terapeuter kan hjälpa till med gör stor skillnad för att sakta närma sig ett mål som mer och mer självständig.

Trots att symtom och effekterna av hjärnskadan hos patienter med stroke kan se liknande ut så ter sig varje individs förutsättningar så olika beroende på vilja, tidigare levnadsvanor m.m. Det tycker jag gör det fysioterapeutiska arbetet extra spännande och att samtidigt lära sig mer om hur hjärnan fungerar med sina outforskade mysterier…

Men som sagt..

Dags för ”sista” praktiken innan verkligheten!

Denna fördjupning är bara 3 veckor + 1 vecka eget arbete + 2 dagar examination. Därav rivstart, jag ska under denna första vecka välja en frågeställning som jag vill jobba vidare med, baserad på ett patientfall, som ska presenteras som en vetenskaplig uppsats.

På den neurorehab jag kommer vara har de:

– Inneliggande/heldygnsvård med de mest akuta patienter som kommer direkt från sjukhuset

– Dagrehab där patienterna kommer 2 -3ggr/vecka för- eller eftermiddag för intensiv träning med fysioterapeuter, arbetsterapeuter och andra läkarbesök eller möten med kurator.

– Öppen mottagning – där kroniska patienter kommer 1-2 ggr/vecka under ca 6-10 veckor för att t.ex få botox-injektioner eller specifik träning/behandling.

Hur funkar det i praktiken?

I och med att detta blir en kort och intensiv period så kommer jag under första veckan nu bekanta mig med patienter som jag delvis kommer att överta från mina handledare de närmaste 3 veckorna. De flesta har haft en stroke eller parkinson i olika varierande grad och till en början så måste jag i sällskap av mina handledare få se hur mycket de klarar själva och orientera mig i deras svårigheter. Samtidigt som jag bedömmer patienten jag har framför mig så vet jag att handledaren också bedömmer hur säker jag känner mig i situationen för att avgöra om de tryggt kan lämna över.

I och med att de flesta patienter är sjukskrivna eller pensionärer så har de mycket mer tid än vad som finns på mottagningen. I ett läge med en patient som vill träna flera gånger i veckan så kan min handledare då boka in hen på 3-4 besök/vecka istället för 1-2 som är det sedvanliga – en win/win både för mig och patienten så att säga!

Redan första dagen studsade jag hem på fluffiga moln i slutet av dagen (det trots med en vrickad fot) av all den positiva energin jag hade fått från kollegorna på mottagningen och min kunskapstörstande näsa hade nog nosat sig till en riktig guldgruva bland husets specialister… hela stället andades innovation och progression, det triggar mina hjärnceller!

Det som också är väldigt peppande, och skiljer sig från alla tidigare VFU-perioder, är att handledarna direkt planerar för att du ska få ta hand om patienter ”på riktigt” och i princip ser dig som färdigutbildad.

För mig blir det en väldigt relaterbar dynamik som mellan en skeppare och hens styrman där skepparen kan sitta nere under däck och litar på att jag ropar på hen om skiten träffar fläkten, eller har insikt nog att kalla på hjälp innan det sker..

Ja, ni hör kanske, mitt huvud är fortfarande lite ute på sjön..!

Dessa två första dagar har i alla fall känts som att komma upp för luft efter ett långt dyk. Jag skriver ”sista” praktik inom cituationstecken för att vi även har 2v av KUA – klinisk utbildnings avdelning där vi driver en avdelning i team med andra läkar, ssk- och arbetsterapeutstudenter. Men en sak i taget!

Fortsätt hålla blogg-koll för att läsa om jag lyckas hålla mig flytande hela perioden…

Jag lämnar er en liten smak av mitt sista(!) sommarlov…

@segelfartyget.ellen

https://www.instagram.com/p/CBvo8TsAaXX/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/stories/highlights/17866649563957985/

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Kategorier