Redo för VFU – ut i verkligheten

Jag blev godkänd på alla punkter i de praktiska examinationerna för Fysioterapi 5 – i Öppenvård  och i torsdags knackade jag på hos Danderyd Rehab i Mörby centrum för mina första dagar i VFU – Verksamhetsförlagd utbildning.

Ska du själv ut på VFU första terminen?

Kom ihåg att fixa E-leg i tid (håll reda på dina koder till termin 2-3!), skaffa hälsodeklaration från studenthälsan, ett hänglås och shyssta Birkenstock ;). Läs mer på programhemsidan om VFU.

Det som överraskade mig under första dagen, efter att ha pratat med mina handledare om förväntningar och efter att ha fått askultera (följa med och iaktta) med de första patienterna, det var att jag kände mig trygg – redo – och lugn!

I början av termin 5 kände jag mig lite skrämd av tanken att jag inom ett år skulle hantera egna patienter. Nu har vi genomgått 2 månader av patientfall, påbyggnad av behandlingsmetoder och uppfräschning av tidigare kunskaper om undersökningsmetoder…

Helt plötsligt känner jag att jag ser en helhet och kan sålla i de frågor jag ska ställa till patienten framför mig. Det känns enormt mäktigt!

Inte för att jag tror att jag kan allt, snarare att jag är ödmjuk inför vad jag inte vet och beredd på att jag inte har svaren bara jag ser patienten framför mig – utan att det är i dialogen med patienten som jag får ge analysen tid och tillsammans ta reda på bästa vägen mot läkning.

Det är mest häftigt för att det bara var ett år sedan jag gjorde mina första 2 veckor i VFU i öppenvården, där jag bara förväntades öva på anamnestagning, och där jag bara såg 100 olika undersökningar framför mig när jag tittade på en patient – som när man försöker hitta kantbitarna i ett 1000-piece pussel… innan dess hade jag lämnat en heltid och deltids sjukskrivning bakom mig, där mina egna pusselbitar var i ett enda virr-varr.

Mitt i all denna nya kunskap under 2 år har jag äntligen hittat tillbaka till den trygga och glada tjej som la sina pusselbitar precis som hon ville – den som förstår vad jag menar fattar hur stort det är.

Då är det lite extra kul när klasskompisen uppmärksammar en på att man är reklamposter för hela programmet:

Lite extra roligt när jag spenderare hela tonåren med att slå ned mammas försök med att försöka få mig att gå i hennes fotspår. Jag kommer nog aldrig få sluta höra ”… o så precis när jag har slängt alla mina gamla anteckningar – DÅ – bestämmer hon sig för att plugga mitt yrke!”. Tack mamma, men du har lärt mig tillräckligt ;).

Tidigare har jag ofta tänkt på effekten av det första intrycket. Nu hade jag varken hunnit till frisören (uttvättat rosa med utväxt) och kände mig mest bekväm i mjukbyxor och zipjacka – så det slutade med att jag såg ut som en blandning av Zoolander och en vandrande adidas-kampanj:

Mina handledare började plugga direkt efter gymnasiet, båda i min ålder (runt 30) fast med mycket mer erfarenhet. Det kändes som att vi fick ett bra samarbete redan första dagen.

I det ena patientmötet spred handledaren lugn, bromsade patienten och i det andra så speadade hon på likt en AI, analyserade patientens rörelsemönster och snappade upp skiftningar som jag knappt hann se hälften av – imponerande minst sagt!

 

På grund av Covid-19 så är såklart läget med patientunderlag osäkert, redan första två dagarna var det 2-3 avbokningar och jag fick totalt träffa 4 patienter på två dagar. Handledarna har försäkrat mig om att jag kommer få komplettera VFU:n med fler timmar ifall jag känner att jag inte får träffa tillräckligt med patienter för att uppnå kursmålen eller om jag själv skulle behöva stanna hemma.

Är du själv student på KI och osäker kring vad som gäller, se KI’s hemsida och fråga kursansvarig vad som gäller för din praktik. De i termin 4, som ska ut i geriatriken, och termin 3, som ska ut i slutenvården, har många varit oroliga över vilka direktiv som kommer att gälla då de själva kan utgöra en risk för den riskgruppen.

Friskvården har bestämt för att stänga sina gym tillfälligt och alla gruppträningar skjuts upp om de inte kan hållas utomhus – good news! – jag fortsätter att hålla min capoeira klass så länge vädret tillåter, nu flyttad till måndagar kl:17.15! Så på med handskar, buff och underställ så kör vi, vamos jogar!

 

Här i öppenvården är vi ännu inte så oroliga, mer än att vi respekterar de som ställer in hembesök eller mottagningstider.

På Danderyd rehab har man varje fredag en gemensam halv-10 fika (ger mig lite goa vibbar från geriatriken) och här är mina nya arbetskollegor för de kommande 8 veckorna (Emma var extra glad för det var hennes födelsedag):

Mina två handledare förbereder mig bra inför varje patientmöte, nu till en början med att be mig ta anamnesen (patientintervjun), och ger mig också utrymme att ställa frågor och avbryta under deras undersökningar.

Allt som allt så känns det som en riktigt bra start! Nu håller vi bara tummarna för att den här pandemin ska plana ut och livet kan återgå till det normala.

Nedan ser ni en helt normal arbetsplats för en fysio…

Häng på Digitalt Öppet hus på KI nu på onsdag 18/3 så kanske ni får se lite mer!

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Kategorier