Senaste nytt på fysiofronten

  1. Bidrag till STATUSPODDEN

Sedan sist har jag medverkat i Statuspodden som produceras av Timo och Irene. Är ni nyfikna på att höra lite mer om mig och få en sammanfattning av fysioterapeutprogrammet kan ni lyssna här: Statuspodden avsnitt 44

 

Hej då verkligheten, hej hej hemkontoret!

Så, förra veckan var sista officiella veckan på praktiken i Mörby. Tråkigt att lämna gänget som hade börjat kännas som mina kollegor och kunde verkligen inte se fram emot att jobba hemifrån. Min disciplin är i stort sett obefintlig, min räddning har alltid varit nyfikenheten och att jag därför tycker det är roligt att lära min nya saker! Nu har jag i alla fall testat att jobba hemifrån lite mer än 2 dagar och har då suttit hemma hos min kille, vilket hjälper då han är min motpol och det känns inte helt legitimt att smyga ifrån för att kolla serier när han fortfarande sitter och jobbar…

 

Jag säger officiellt sista veckan för att jag fick förlänga praktiken med tisdagar terminen ut och på så sätt kan få fortsätta att följa några patienter som jag har behandlat senaste veckorna. Mina handledare sa redan från början när restriktionerna kring Covid-19 begränsade patientflödet till mottagningen att jag kunde få förlänga praktiken om jag kände att jag inte hade fått tillräckligt med övning. Jag var inte sen att nappa på det erbjudandet, framförallt för att jag har fått träffa en hel del barnpatienter som jag har en fin kontakt med.

Kanske är det ändå en positiv del av ett minskat patientflöde och färre äldre patienter att mina nybesök har blivit majoritet med barn – som jag önskade från början.

Det svåraste med barn är ju att vi lär oss anatomin och undersökningstekniker baserade på den vuxna kroppen och innan man har mer erfarenhet kan det vara svårt att bedöma vad som är ”normalt”. Barn upplever eller beskriver ofta smärta på ett annat sätt än vuxna, en del har bättre kontakt med sin kropp och kan använda bra metaforer för att beskriva vad som gör ont medan andra har svårt att lokalisera smärtan.

Jag har generellt haft många knä och fotpatienter och har inte fått se samma variation av besvär som annars är standard inom öppenvården. Något jag har lärt mig mer om under dessa patientmöten har varit hur viktigt det kan vara med en gånganalys – både på vuxna och barn, för att få en ledtråd till vad som kan leda till överbelastning eller felbelastning. Det har varit väldigt givande att se hur jag har kunnat göra patienterna mer medvetna på hur de använder kroppen och hur små justeringar har kunnit lätta på en akut smärta.

 

Lansering av Discord-chatt

Som ett svar på lärarnas och programledningens uppmaning till Fysioterapeutsektionen att höra med studenterna hur de mådde och räcka ut en hand till de som kände sig ensamma – så tog styrelsen tag i en idé om att använda chatt-appen Discord för att skapa ett community online, nu när alla ändå är uppkopplade hela dagarna!

I Discord har vi skapat olika chattrum som är utformade som vår hemmaplan ANA 23 i Flemingsberg – där finns metodiksalen, grupprum, läxhjälp, fikapaus, lunchrum etc. Varje termin har även sina egna terminchattar men i de generella chattrummen kan alla terminer blandas.

Alla terminer har bjudits in till appen via sina klassgrupper på Facebook, leta där i första hand eller hör av dig till fysiosektionens styrelse om du inte har fått en inbjudan: fysio@medicinskaforeningen.se

Än så länge har inte forumet blossat upp och det tror jag för att många kanske har blivit vana vid att hålla det sociala livet till en snäv cirkel i nuläget och att man kanske är trött på det digitala när studiedagen är slut! Vi får se om det blir en flip eller flop, det har inte kostat oss något att starta den så får vi se om den blir kvar.

Utbyte i Spanien i höst?

De som har följt bloggen vet att jag i februari skickade min ansökan till KI om utlandsutbyte i termin 6. Mitt förstahandsval blev Spanien, Valencia, och ett tag var det väldigt tyst från internationella kommittén på KI. När jag så skrev till högsta ansvariga så fick jag svaret om att ansökningsprocessen skulle fortsätta som vanligt och att läget skulle bedömas närmare höstterminen.

Så, till slut fick jag ett email från unversitetet i Valencia med inlogg och länk till var jag som Erasmus-student skulle fylla i mina uppgifter.

Ifyllt och klart – nu måste jag bara uppdatera ansökan med mitt europeiska försäkringskort men i övrigt så är det bara att sitta still i båten!

Om jag blir godkänd för att få inträde i Spanien och erbjuden min plats som utbytesstudent så ser jag fram emot att tågluffa ner, om övriga EU har öppnat sina gränser!

Onlineträning via Friskvården

I dagsläget har Friskvården/Healthpromotion unit en ännu större betydelse än tidigare för anställda och studenter. På friskvården har de jobbat på att förändra och lägga till videor på sin hemsida för att stötta alla KI-anslutna i deras vardag i hemkontoret, kolla in sidan genom att trycka på länken i rubriken, finns flera användbara videor och så står där mer om de klasser som fortfarande erbjuds!

Till exempel så kan man ansluta sig till mina online-klasser på måndagar kl.17 för att testa på capoeira angola! Logga in via ki.gymsystem.se/appen Zoezi eller länk via Friskvårdens hemsida.

IMG_0547

(Resten får ni se om ni loggar in!)

Stay safe, stay healthy, keep moving!

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Kategorier