Till alla nya ki-studenter – förvirring och förväntan!

Hur luktar förväntan?

Gick alldeles nyss in på campus Solna för att lämna tillbaka några långlån och passa på att låna kurslitteratur inför starten nästa vecka.

Restaurangen Jöns Jakob svämmade redan över av gymnasieeleverna intill västra sidan och utomhus hade kadetter från, jag gissar, Karlberg tagit över campus. Solen skiner och gräsklipparen går varm inför terminstarten. Jag tänker att det är så förväntan luktar – nyklippt gräs! Nyklippt gräs och nystädade lokaler fyller mina näsborrar när jag hittar en förvirrad informatör i bibliotekets infodesk som bara kan meddela att biblioteket är stängt fram till 2020 men att hen inte vet exakt var de har förlagt den tillfälliga lokalen…

Jag hittar till slut in på KIB’s pop-up bibliotek på plan 3, Retzius väg 13 och letar fram den kurslitteratur jag behöver.

Detta är mitt tips till er nya studenter – köp för guds skull inte på er all litteratur som står på kurslistan!

För det första så är det oftast de 2 översta böckerna som faktiskt används i kursen och övrig är rekommenderad litteratur för den ”nyfikne”.

I vissa fall ska du läsa 2-4 kapitel i en bok som du inte kommer att läsa igen och då kan man i bästa fall hitta den på biblioteket eller kanske gå ihop några studenter och kopiera de aktuella kapitlen innan man säljer boken vidare…

För det andra, vänta med att köpa nånting innan du har fått en känsla för hur du lär dig bäst, upplägget i en anatomibok kanske inte alls passar dig och kanske är de tunga som tegelstenar så om du inte gillar att plugga hemma kanske det är bättre med en pocketbok!

Mina top 3 to-go-to böcker från termin 1-3:

  1. Anatomisk bildordbok

2. Fysiologi

3. Om smärta – ett fysiologiskt perspektiv

Det kan vara väldigt bra att ha en anatomisk atlas för det är någonting du alltid kommer behöva fräscha upp, exakt var sitter det där muskelfästet nu igen? Men det finns också väldigt bra guider på nätet eller att låna på vilket bibliotek som helst. För mer om hur du pluggar in anatomin se mitt tidigare inlägg om ”spärren”.

Jag har förmånen av att ha ärvt en hel del bra anatomiska atlaser och behandlingsböcker av min mor men de har bara varit ett plus och jag har nog max köpt 3-4 böcker under dessa 3 terminer. De flesta har jag dessutom köpt 2a hand via Fysio Ki – köp och sälj.

Det jag gör inför varje kurs är att jag försöker hitta så många som möjligt av kurslitteraturen på Kib  och bläddrar igenom dem för att se hur användbara de är och om det känns som en bok jag kan ha användning av efter kursen, då kanske jag köper den av en kompis eller äldrekursare.

I år när vi får igång gruppen Fysiofaddrar så är vår tanke också att vi ska kunna skapa som en egen lånepool bland fysiostudenter, hur exakt det ska funka har vi inte riktigt löst ännu men en bra grupp att vara delaktig i om du är fysiostudent!

 

Nu till det bästa tipset för er alla….

FÖLJ MED PÅ FYSIOKOLLO!!

Anmäl er till kollo med alla nya fysiostudenter och 20 äldrekursare – era kolloledare!

Den 3e september kl.7 laddar vi en buss från Danderyd sjukhus (psykavdelningen lustigt nog) till Björkögården på Barnens Ö, Norrtälje.

Där väntar er ett dygn med lära-känna-varandra-aktiviteter och samarbetsövningar samt en introduktion till vad ni kan förvänta er av utbildningen och ni kommer ha tillgång till oss äldrekursare ett helt dygn för att ställa alla frågor ni kan tänka er!

Onsdagen 4e september efter lunch går bussen tillbaka mot Stockholm igen och jag lovar att ni kommer inte ångra er…

Från en kollogeneral till er alla så hoppas jag att vi ses på Björkögården!

Inbjudan HT19

Ses snart!

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Kategorier