Till nya KI-studenter, det kommer ordna sig! [Fysions guide till galaxen]

Välkomna till Karolinska institutet och Fysioterapeutprogrammet!

För en del av er också välkomna till Stockholm och välkomna till universitetsstudier!

På fredag hålls en digital välkomstceremoni som presenterar några av alla saker som ni har tillgång till på KI — > Fredag 22/1 kl. 13.30

En del kanske inte har tagit flyttlasset till huvudstaden ännu eftersom huvuddelen av studierna inleds på distans. Jag hoppas i varje fall att ni kommer kunna ses mer fysiskt under terminen.

Igår och idag har de flesta av er deltagit i den digitala introduktionen av Fysiokollogruppen via Zoom (som vanligtvis är 2 dagar på Barnens ö med övernattning, samarbetslekar och fest).

Campus solna

KI Fysiofaddrar

Självklart kan ni höra av er till ledarna från Fysiokollogruppen för tips och råd men sedan 2019 så finns det en växande fadder-grupp för er fysioterapeutstudenter som kallas ”KI Fysiofaddrar”. Klicka på länken i rubriken för att läsa mer om hur gruppen startades men just nu under pandemin så delas det mest tips, gamla tentor och frågor om litteratur. När restriktionerna släpper så är tanken att man kan fråga en fadder om träningshjälp inför praktiska examineringar i Fysioterapi m.m.

Har ni facebook så hittar ni gruppen här: KI Fysiofaddrar

Fysioterapeutsektionen

Fysiosektionen (som vi oftast säger) är utskottet för oss fysioterapeuter under Medicinska Föreningen (MF). Vilka som sitter i styrelsen ser ni längst ned i detta inlägg. Styrelsemötena är oftast öppna så att alla studenter kan lyssna eller bidra med tankar och idéer. Om du vill ta del av ett rikt studentliv på KI, vara med och medverka i programmets utformning och kanske sätta igång aktiviteter för er studenter så kan man söka till styrelsen varje år i november. Som sagt så kan man delta eller kontakta styrelsen med funderingar även om man inte sitter med i styrelsen, deras uppgift är att representera dina rättigheter och möjligheter på KI.

Man kan följa nyheter från sektionen via Facebook (Fysioterapeutsektionen KI) och Instagram (fysiosektionen_ki), länkar till sidorna hittar ni på sektionens sida på Medicinska Föreningen—> medicinskaforeningen.se

För kontakt med styrelsen: fysio@medicinskaforeningen.se

Gör er redo, som Magnus… längst ner i inägget ser ni om Fysio-ordföranden satte ribban…

Fysions guide till galaxen

Varje termin så har jag sammanställt mina bästa, första, tips för er som är helt nya till utbildningen, så därför återvinner jag vissa av dem och enbart länkar nedan – ni får gärna skicka ett meddelande via Kontaktformuläret, februari ut finns jag på den här bloggen men även efter det kan ni följa min resa som nybakad fysioterapeut via instagram och får gärna fortsätta att ställa frågor där: @fysiostudent_ki

För er som är ganska nya för fysioterapi och även för er som tror att Fysioterapi = idrottsmedicin så kan ni titta på fackets hemsida om vilka områden som finns inom yrket genom att titta på sektioner: fysioterapeuterna.se

Mina bästa 3 tips för ett rikare studentliv

Läs på om studieteknik och välj 1-3 metoder som funkar för dig

Även om du är van att plugga så innebär fysioprogrammet så mycket blandade egenskaper att utveckla; anatomi, fysiologi, medicinska ämne, analytiska/vetenskapliga metoder och inte minst den praktiska delen med undersökning och behandlingsmetoder! Jag har flera gånger tipsat om studietekniker men har aldrig riktigt bemästra det här med att vara konsekvent.
Mitt bästa tips är dock att RITA oavsett om du ”kan” eller ej – små krumelurer under föreläsningen hjälper hjärnan att koppla det du lyssnar till och små streckgubbar under metodiken kommer du uppskatta när du sen ska träna själv!

Använd dig av KI Biblioteket – KIB, låna och boka resurser

KIB kan också hjälpa dig med studieteknik och erbjuder tillsammans med KI minst 1 gång per år gratis föreläsningar om studieteknik och minnestekniker osv.
Biblioteket har också språkstudio och erbjuder resurs, både till de som t.ex har dyslexi och behöver läshjälp (TIPS till er – KI kan anställa en av era klasskompisar på timlön/arvode för att hjälpa till med anteckningar och pluggstöd inför tentor) men även för alla att lära sig om hur man söker i vetenskapliga databaser och skriver akademiska texter m.m.
Dessutom kan man hitta några ex av varje bok som är obligatorisk kurslitteratur på 1 vecka lån, om du är snabb så sparar du pengar! Deras 21 dagars lån innehåller också bra litteratur som kan vara ett bra komplement till kursen (psst, har man tur så kan de böckerna lånas om i upp till 52 veckor! Jag har ett halvt bibliotek hemma..).

Engagera dig i en studentförening

Att söka till fyiokollogruppen Man måste inte sitta med i en styrelse eller ett utskott för att engagera sig i studentlivet, du kan också vara en ”joiner!
T.ex. så har IDRU – idrottsutskottet flera aktivitetsgrupper. En del av dessa är bokningsbara aktiviteter som Floorball eller Basketball och spelas i Solnas gym PLAY (när det inte är en aktiv pandemi) där man kan testa på när man vill eller gå med som tränare. Andra, som min egna grupp KI-capoeira, har startats av studenter med gemensamma intressen. I gruppen ”Klättring KI” kan man skriva när man vill ha en klätterkompis eller hänga på event som postas där. Du kan också skapa en egen grupp, om du har ett intresse som inte redan presenteras på KI.
Utöver idrottsutskottet så finns ju såklart massa olika intressegrupper, spex, musik, kristna, muslimer, queerolinska, Klimatföreningen osv osv – ta en titt på MF sidan (länk i rubriken) och hitta det som passar dig.

Använd alla möjliga medier!

Nedan listar jag hemsidor som kan vara bra att titta in på och olika konton att följa för inspiration till studierna.

Programwebben för FYSIOTERAPEUTPROGRAMMET, där ni hittar allt från terminsschema till kursplaner och ansvariga lärare m.m.

Om ni inte har hittat hit via den länken så är genvägen STUDENT på utbildning.ki.se ett måste – där ni också hittar fler studentbloggar, några tips:

Linnea – för bra studietips och att klara ekonomin som student.

Felicia – som gjorde utbyte i Australien (detta alt är bara tillgängligt för de som börjar höstterminen, men det finns andra universitet i europa, sydamerika och USA som man kan söka).

STATUSPODDEN – Lyssna på läkarstudenterna Timo och Irene som tar upp olika ämnen som rör alla KI-studenter.

Tips för Distansstudier, samlade länkar med föreläsningar och bloggar om att plugga på distans.

Träning och Friskvård på KI: Bokningssystem ki.gymsystem.se

Youtube

Karolinska institutets egna youtube kanal.

TEDed – ett exempel på lärorika videor om neurologi m.m.

Neurologi – en av mina favoriter, tipsa gärna varandra om konton ni hittar

Agne Paulson – förklarar fysiologi, är en räddare i nöden enligt många fysios.

Dr Preddy – en legend bland anatomilärare, därav att det finns flera videor på hans studenter som filmar hans lektioner. Han lär dig ramsor och tanketricks som Tom-Dick-and-Harry muscles 😉

Agne Paulsson – jag har själv inte dyrkat jorden som Agne går på men vet att för många andra KI-studenter är han husguden när det kommer till fysiologi.

Physiotutors – När ni börjar lära er om fysioterapi (kanske egentligen inte i termin 1 men kunskap är aldrig skadligt) så kan ni följa de holländska Physiotutors (obs, de är ett vinstdrivande företag och kan få saker att låta lite ensidiga, ta dem som ett exempel på många metoder som finns).

Och flera liknande dessa går både att hitta på youtube och instagram med sökord som #anatomy #anatomyteaching #physiotherapy #neuroscience #OMT osv.

Instagram

Mina egna favoritkonton att följa:

KIHealthpromotion – Friskvården på KI tipsar om hemergonomi, träning och träningsutmaningar

Bakingbabies – för alla som är intresserade av kvinnohälsa och pediatrik

Även en hemsida: www.bakingbabies.se

Instamorskan – också inom kvinnohälsa, ett ämne som många glömmer att fysioterapeuter arbetar inom såväl som barnmorskor.

Paraolympics – En inspirationskälla för mig, något jag även skulle vilja arbeta med men framförallt påminner mig om våra kroppars kapacitet.

Evidensbaserat – en påminnelse om att inte lita på alla pseudo-fysios där ute

Karolinskainstitutet – förutom KI egna konto så finns bland följarna flera inspirations/nyhetskällor som MF och andra program, forskningskonton m.m.

KIstudents – för att de postar inspirerande och fina bilder av stockholm, tips för dig som är ny i stan.

Trustme_ed – Trust Me Education är ett internationellt nätverk för fysioterapeuter, jag följer den för att de har roliga memes…

Fysioterapin Hälsan – en fysioterapimottagning i Jönköping som ofta postar roliga utmaningar och bra träningstips, både att dela ut till dina patienter och dig själv!

Fejsbook

Först och främst ska ni hitta till er klassgrupp, för VT21 är det denna <

Fysioterapeutsektionen KI – sidan där styrelsen postar senaste nytt och där du kan komma i kontakt med dem ( fysio@medicinskaforeningen.se )

Fysioterapeutsektionen VID Ki – är en grupp för alla som är och har varit studenter vid KI, där tipsas ofta om jobb och olika påbyggnadskursen m.m.

Fysio KI köp o sälj – Här hittar ni begagnad litteratur från tidigare studenter

Idrottsutskottet – för att starta en egen träningsgrupp eller joina en annan

Karolinska Institutet Student – KI har också en officiell fb-sida men denna ger dig uppdaterad info och event som rör er studenter

Fysioterapeuterna – finns även en som heter -//- studentorganisation stockholm men den är väldigt specifik för fackets studentsektion. På denna sida representeras kåren och du ser vad facket arbetar med.

Primärvårdsgruppen – vill man blicka ännu längre fram eller kanske se vilka tips som ges mellan färdigutbildade fysioterapeuter i primärvården kan man gå med här.

Listan kan göras ännu längre men första veckorna kommer ni vara så bombade med nya intryck att ni gör bäst i att spara denna länk och gå tillbaka till flera gånger =)

Noa som går T6 denna termin har skrivit en egen blogg – också ett tips till er, den behöver inte vara offentlig utan kan vara ert eget sätt att samla tankar och lärdomar under utbildningen! Noa älskar i alla fall kurslitteratur och har scannat igenom det mesta, han har tipsat kurslitteratur till termin 1 här: Fysionoa

I februari kommer jag skriva min sista blogg men sidan kommer vara uppe ett tag framöver så kolla in i kategorier som ”Praktik/VIL/VFU” om ni vill se hur det kommer se ut från termin 3. I övrigt har jag postat några inlägg nedan som kan vara intressanta för er nu…

Mer tips för dig som är ny på KI – om litteratur och var du kan äta på campus etc:

Lite mer om hur Fysioterapeutprogrammet ser ut jämfört med andra universitet
En jämförelse mellan Solna och Flemingsbergs campus och vad man kan göra där.
Praktiska tips för att klara av en praktisk examination

Om fysiordf. Mange satte ribban?

Självklart, ingen match för en dansare med 180cm (Notera Sagas min i bakgrunden)

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Kategorier