Tips för att stressa-ned, komma loss och komma?
Under utbildningen pratar vi mycket om Psykosomatik – den komponent som vi indirekt behandlar när vi ger fokus till kroppen. Att hitta nya sätt för att behandla psykisk ohälsa kan kännas som en omöjlig uppgift. Jag tänker att det sticker i ögat på behandlare när det finns något som inte går att ”bota” med ett recept eller rutin. Psykosomatik är knepigt just för att det kräver mer motivation, engagemang och medverkan från patienten än enbart att stå som coach bredvid och hejja på med glada råd. Det blir ännu knepigare när patienten inte alltid talar om att hen även har psykiska besvär och att smärtan attackeras från ett rent fysiskt perspektiv.
På grund av detta så utbildas vi i det som kallas för Basal Kroppskännedom – BK och Psykomotorisk fysioterapi, mer känt för andra är begreppet Mindfulness som är en del av dessa metoder. Med kroppskännedom kan vi som fysioterapeuter guida patienten i olika övningar där hen blir mer medveten om hur kroppen känns och avgränsas samt att ”grunda” sig själv, man kan kalla det för att landa i sig själv.
Ett litet sidospår om grundaren till idéen om kroppskännedom som en terapeutisk metod:
”…Dropsy var fransman och bosatt i Paris. Han utvecklade under 1960 och 70-talen en metod som han kallade Psykotoni. Dropsy var utbildad mimartist och hämtade mycket av sin inspiration från dans och teater men också från olika västerländska träningsformer såsom Alexanderteknik, Feldenkreis och Labandans. Han var också mycket inspirerad av existentialistisk filosofi och antroposofi. Dropsy var på många sätt en brobyggare och inspirerades också till stor del av österländska idéer och metoder i form av Zenmeditaion och den Kinesiska rörelsekonsten Tai Chi Chuan. Dropsy var även utbildad inom psykoterapi och även där inspirerad av olika inriktningar.”
Jag tycker själv att det är väldigt inspirerande att läsa om hur fysioterpi har utvecklats och om vilka personer som har tillfört nya idéer och metoder. I utbildningen pratar vi ständigt om evidens och tyngden i att ha stark evidens innan vi applicerar en ny metod som behandling. Detta ska inte utesluta en från att testa nya anfallsvinklar, bara att vi ska vara försiktiga med att säga att en metod fungerar för alla eller ”botar” någonting utan djupare forskning.
Med detta sagt så förstår jag verkligen inte att man inte introducerar mer fysisk aktivitet eller Basal kroppskännedom för patienter i slutenvården – såväl på medicinska som psykiatriska avdelningar! Man har hela teamet på plats men ändå så skrivs man ut och hänvisas till öppenvården dit patienten ska gå på ett 40min besök högst varannan vecka, oftast 1 per månad.
Jag har sagt detta förut men jag tror verkligen, baserat på egen erfarenhet av både psykisk ohälsa och som patient i slutenvården, på att få släppa loss och röra på sig som utlopp för negativa känslor och tankar!
Så såhär tidigt in i terminen, innan stressen har satt klorna i er, vill jag tipsa om mina topp 3 tips för att kanalisera stress och ångest (håll i er, det kan tyckas något okonventionellt):
1. Dansa – Pausa!
När ingen ser eller helt öppet på gatan (testa o se om ni vågar! Kan vara beroendeframkallande), sätt på er favoritlåt och gå loss, dansa hela låten ut så innerligt du kan. Två av mina låtar:
2. Träna – simma – basta
Hitta en träningsform där du känner dig bekväm, om det så är gruppträning eller löpning. Personligen gillar jag att simma och detta är något jag känner mig mest bekväm med dagar då tankarna snurrar eller ångesten gör sig påmind.
För de allra flest är det ingen nyhet att träning är bra, men att det kan hjälpa och hur det kan hjälpa vid många olika sjukdomstillstånd är det färre som vet. Läs mer i FYSS – förklaringar till varför fysisk aktivitet har läkande effekter och hur du behöver träna för att se effekt, delas upp i olika diagnosspecifika kapitel och en allmän inledande del om fysiologiska och biologiska förklaringar.
Det kan vara bra att träna utan att behöva prestera, där det bara är din egen kropp som bestämmer hur länge och hur långt du tar dig. Att avsluta med en bastu eller varm dusch är även bra för spända muskler.
3. ONANERA mera
Vad är basal kroppskännedom om inte att veta vad som får dig att komma? Särskilt bland tjejer är detta fortfarande tabu, vilket är supertråkigt för det är en såå effektiv stress-release!
Självklart kan sex också vara en stressrelease men samtidigt kan det komma med en del prestationsångest plus att det inte går att beställa på kommando på samma sätt som att tillfredsställa sig själv. När det kommer till att komma så tycker jag att samma princip gäller där som med att älska sig själv för att sedan kunna älska någon annan – kom med dig själv för att sedan kunna komma (ordentligt och avslappnat) med någon annan 🙂
I en enkel sökning hittade jag in på en blogg som sammanfattar vetenskapliga fakta om orgasmens effekt på kroppen, tyvärr har jag inte hunnit med en granskning av källorna, men det kanske kan bidra med lite inspiration i varje fall – läs här!
Vet du inte hur du ska KOMMA igång? Instagram är ett hett tips, för den som inte har ett större problem och kan behöva uppsöka en sexolog, t.ex detta konto med sexinspiratören Marika:
https://www.instagram.com/p/B8BUYw8p50F/?utm_source=ig_web_copy_link
Jag sökte på PubMed efter evidens som skulle stärka min rekommendation men när jag använde sökorden ((Orgasm) AND (Stress)) dök det mest upp artiklar om dysfunktion och ”stress urinry incontinence”… Bara en lite mer spännande artikel (du måste vara inloggad via Kib för att läsa) om fenomenet med ”Squirting” dök upp, dock enbart en studie om just varför vissa kvinnor gör det mer än andra, ändå intressant men tyvärr på franska (surprise): Kan du franska så läs den här –>
Träna hjärnan
Förutom dessa tips så kan det vara bra att träna sig mentalt ifall du har problem med hög press och kan känna ångest/stress inför allt du ska hinna med. Jag kan inte komma ihåg hur jag har gjort för att komma dit jag är idag men jag har hittat en egen stress-block som jag trycker på när det blir mycket på samma gång.
När jag börjar känna stress inför moment 2 under dagen eller veckan – så mycket att det blockerar mig från att utföra moment 1 som jag håller på med – så tar jag ett djupt andetag, tänker igenom vad jag först måste göra för att ta itu med moment 2 och överväger samtidigt om det är rimligt att hinna med eller om jag behöver prioritera om. Om det inte funkar för att bli mer närvarande i det jag gör för stunden så skriver jag ner olika steg eller tankar om moment och försöker sedan trycka undan det tills det är dags, eventuellt sätter jag ett alarm för när jag behöver börja förbereda mig för nästa moment.
På samma sätt försöker jag jobba med belöning, så att om jag blir stressad över ett möte eller träning jag ska hålla i så tänker jag på hr skönt det kommer kännas efter eller på något roligt jag ska göra efteråt, så att fokus flyttas från det stressande momentet.
Det låter kanske simpelt men att kunna göra det redan i huvudet och styra sina tankar för att inte tillåta dem att snurra upp i en tornado – det tar träning!
Ingenting är vi proffs på från början, träna tankarna, träna på att komma, träna på att stressa ned – det KOMMER inte av sig självt!
Så sitt inte hemma och swipea frenetiskt för att hitta en dejt till kvällen – ordna ditt egen hemmamys med en kväll där du bara ser till dina egna behov och egen njutning <3 Kör hårt!
0 kommentarer