Utbytesstudier – Hur? Var? Varför?

Nu har jag sökt!

Nu är resan mot ett internationellt utbyte påbörjat – följ min resa under taggen #Kikisexpressutbyte (de som gillar Miyazaki fattar).

Skickade min ansökan så sent som 3e februari – sista ansökningsdatum för 20/21 var i fredags, den 7e februari. Jag postade brevet den 3e men litar inte riktigt på Postnord så var även uppe på Plan 5 i Solna, Berzeliusväg 3, och såg till att en kopia hamnade på Karen Gustafssons bord (Internationella handläggaren).

Som f.d. utbytesstudent under gymnasiet (till Uruguay) har utbytesstudier alltid varit på min lista över att göra så fort chansen finns.

Jag är verkligen ingen exempel-student även om det kan verka så med alla engagemang jag har i skolan, jag har fortfarande problem med att följa någon studieteknik och har svårt att plugga efter skoltid.

Jag tror nog att jag alltid har varit mest street-smart när det kommer till studier och jag lär mig p.g.a. min obotliga nyfikenhet.

Av den anledningen var jag lite orolig över att behöva multi-taska ifall jag behöver bolla examensarbete samtidigt som utbytesstudier… men med lite eftertanke så tänkte jag – det är det värt! Jag är dessutom ganska tajt med terminen under mig så skulle inte vara hela världen att skjuta upp examen med ett halvår… 😉

Jag är fullt medveten att alla inte är lika mycket glidare som jag, en del har inget CSN kvar eller familj som inte tillåter ändrade planer, det jag menar är bara att passa på att ta tillvara på de möjligheter som erbjuds under studietiden, det är inte ett misslyckande att studera längre än planerat.

På Fysioterapeutprogrammet är de sökande förhållandevis ganska få – det finns totalt 29 platser, ca 2 till varje universitet (förutom Tokyo, sommarskola, som tar emot 3 studenter) och senaste terminen åkte 3 studenter på utbyte (!). Jag skulle gissa att det ser ut så för att många på fysioterapeutprogrammet redan har familj då fler, än genomsnittet på andra utbildningar, är äldre än 25.

En del kanske tänker att de inte kommer bli valda för att de inte har några meritpoäng (alltså från att ha engagerat sig i något av studentorganen på KI) men med denna statistik så säger jag – bara sök!

Oavsett vad så kan alltid en bra motivering i ditt personliga brev väga upp för en extra punkt i ditt CV.

Jag fick tipset om att skriva mitt CV som erfarenhetsbaserat. Jag listade, som traditionellt, några anställningar/positioner jag har jobbat med och vilka utbildningar jag har läst men istället för att lista alla 20 arbetsgivare så valde jag att skriva punkter utifrån egenskaper som jag har utvecklat i de olika jobben:

 

Hur söker du?

Skicka:

CV på engelska (relevant för yrket och erfarenheten som utbytesstudent)

Personligt brev  – där du motiverar valet av dig om representant för KI, vad du skulle få ut av utbytet och vilka erfarenheter du tar med dig in i det:

”….. Jag växte upp med en sjukgymnast till mamma och en mamma som inte bara gjorde allt för mig och min syster, utan även för sina patienter. Min mamma visade mig att det inte finns något som heter ”det är inte mitt problem” och överallt i sin omgivning tar hon sig tid med sina medmänniskor. Jag har alltid strävat efter att vara lika dedikerad i det jag väljer att göra. Uppväxten med en mamma som inte drar sig för att prata med någon på stan, för att t.ex. korrigera deras kryckkäppar, har nog också gjort mig mer öppen och orädd inför möten med nya människor..”

 

Intyg från Ladok (på engelska) över avklarade kurser

Ansökan + bild (skriv ut från datorn när du ansöker elektronisk och klistra på en anständig bild)

 

Allt detta postas i ett brev till Internationella handläggaren.

Hur man går tillväga för att söka utbyte och förbereda sig finns att läsa på Programsidan under utbytesstudier –>

 

Hur väljer du?

Jag går ofta på magkänsla eller på att testa någonting nytt. Mitt förstahandsval var helt klart till en början: Japan. Jag tänkte att det skulle vara häftigt att se hur österländsk Fysioterapi skulle se ut med den japanska kulturens syn på andlighet och enighet. Efter ett samtal med min kusin, som jobbar på svenska ambassaden i Tokyo, styrde jag tyvärr om mina planer helt då han påminde mig om att OS ska hållas i Tokyo sommaren 2020 och att även de har haft svårt att hitta boende till sina gäster på ambassaden. Dessutom så är Tokyo-alternativet en sommarskola på 6 veckor med enbart kurser vid universitetet, ej praktik. Hur man ser vilka universitet som erbjuder praktik, i tabellerna över utbytesuniversitet så kryssas det i vad som erbjuds kurser/VFU eller vilken termin som är valbar osv:

Därefter började jag läsa reseberättelser från tidigare studenter –> utbildning.ki.se/om-utbytestudier

Sök reserapporter

Där kan man söka på universitet och termin för att få en bild av hur andra studenter har upplevt utbytet.

Utöver reserapporterna så har några Digitala ambassadörer från de andra programmen bloggat om sina utbyten:

Felicia i Australien

Oscar i USA

Isabel i Tyskland

Jag tittade även på universitetens hemsida, en del var lite svår-navigerade för att hitta mer info om just Fysioterapeututbildningen men det gav en del information om campus och området där universitetet låg.

Mina val blev till slut:

  1. Valencia, Spanien, för att det är spännande att se hur väl mina kunskaper som fysiostudent kan överbrygga språkförbistringen + Valencia verkar som en väldigt fin och gammal stad att utforska!

2. Nijmegen, Holland, för att jag har en idé om att Nederländerna ligger i framkanten inom Fysioterapi (kan mycket väl vara lite bias och inspirerad av vår lärare Wim) och för att universitetet ligger i landets äldsta stad, kulturutbyte intresserar mig lika mycket som professionellt utbyte.

3. Limerick, Irland, i stort sett för att jag googlade läget och såg att de låg fint på irländska västkusten och för att en lärare hade pratat sig varm om vilket imponerande campus de hade med stor sportanläggning och en bro som förband de olika universitetsområdena på varsin sida floden. Och för att det bor en liten hobbit inom mig…

Vad händer nu?

Exakt datum för meddelande om jag har blivit nominerad eller ej står inte på KI:s hemsida men sista ansökan för reservplatser är 15 april, så innan dess ska jag ha fått ett besked…

VISA

Hade jag sökt till USA (vilket jag hade gjort om det inte hade funnits ett stort frågetecken kring New Jersey, Seton hall) så hade jag startat VISA-processen och besökt USA:s ambassad på direkten. En Visa-process kan vara dyr (ca 1000 kr) men framförallt så tar den tid, så börja i tid!

En liten generell guide till studier utomlands hittar du på allastudier.se

PASS

Kolla så att det är giltigt 6 månader efter inresedatum! Generellt i Europa så behöver man inte söka visum men ett Pass kan man behöva uppvisa, även inom Schengen.

Sök stipendier

Både KI och generella utbytesstipendier, oftast är ansökningsperioderna bara en gång per år så det skadar inte att skicka in en ansökan i väntan på besked.

CSN

Kolla med CSN att kurserna jag läser vid utbytesuniversitet kommer registreras och accepteras som likvärdiga till studier hemma + eventuella tilläggslån (t.ex om man ska resa över sommaren).

Vaccin

Leta fram de gamla vaccinationskorten eller kolla på 1177.se vilka du har registrerat på senare år (där finns bara vaccination utförda av landstinget och oftast inte äldre än ca 10 år). Alternativt kolla upp med ambassaden vilka vaccin som krävs för det land du vill resa till.

Glosor

Börja plugga lite användbara ord på det språk du kan behöva använda med patienter i landet.

Boende

Kolla vilka alternativ som är smartast/billigast/närmast campus.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Kategorier