Sista tentaplugget fick bli på Campus Solna i solen. Imorgon skriver vi Klinisk Kemi tentan och sedan är denna termin och år 2 över. Hela detta året har gått så fort, vi har äntligen fått börja komma in i vår yrkesroll och bättre blir det säkert när termin 5 börjar. Vi har också fått rangordna hur vi vill lägga upp termin 5/6 med valbara kurser, vilket kommer presenteras i september.

Imorgon går jag på sommarlov och bloggen kommer därför inte uppdateras under sommaren. MEN jag kommer svara på de mail och kommentarer som lämnas på bloggen, om det finns funderingar kring programmet och programstart. Oftast svarar jag inom en dag, men under sommaren kan det bli fördröjt. Jag hoppas att ni får en trevlig sommar, och att vi kanske ses i höst på KI!

Sista veckan denna termin är snart här och sedan börjar sommaren. Efter sommaren börjar de nya biomedicinska analytikerstudenterna och jag vet att många har frågor om den andra inriktningen, klinisk fysiologi. Eftersom jag själv läser laboratoriemedicin har jag inte så bra koll, därför låter jag Samir som läser till BMA med inriktning Klin.fys berätta vad han gör.

Namn och utbildning: Samir, student och läser Biomedicinska analytikerprogrammet med inriktning klinisk fysiologi vid Karolinska Institutet (T4).

Varför valde du Biomedicinska analytikerprogrammet?
Jag har alltid haft ett stort intresse för anatomi, hälso- och sjukvård, teknik, analyser och patientkontakt. Biomedicinska analytikerprofessionen uppnådde alla mina kriterier plus mycket mer. Det jag älskar med utbildningen är att det visar ett brett spektrum på allt vad man får och kan hålla med i professionen. Som biomedicinsk analytiker blir vi metodspecialister där vi undersöker organen och dess funktion. Vi som läser med inriktning klinisk fysiologi blir experter på fysiologiska undersökningar som t.ex ultraljud, EEG, spirometri, arbetsprov och scintigrafi. Ett spännande och brett yrke som hela tiden utvecklas och erbjuder alltid något nytt – nya apparater, nya patienter, nya undersökningsmetoder och mycket mer. Det känns väldigt givande att jobba som biomedicinsk analytiker eftersom ca 70% av alla diagnoser grundar sig på provsvar och undersökningar som vi utfört. Att veta att man som biomedicinsk analytiker har en stor roll inom sjukvården och att man får hjälpa patienter betyder mycket.

Mina tre bästa tips inför arbetslivet/under plugget

Tips 1. Hitta andra studenter som ni kan plugga med. Visst kan det vara skönt att plugga ensam ibland, men att ha någon/några andra att gå igenom kärlanatomin eller rytmdiagnostik är viktigt. Jag tycker att man då lär sig mer effektivt!

Tips 2. Gå på föreläsningarna! Oftast får man tillgång till powerpointen som föreläsarna använt, men jag tycker att man får ut mer ifall man går dit och lyssnar. Ibland kan powerpointen också vara rent av dåligt, då är det bra att gå till föreläsningen för att få allting förklarat. Det hjälper dig mycket inför tentan/praktiken.

Tips 3. Ställ dumma frågor! Var aldrig rädd att ställa frågor under föreläsningarna, även om du tycker det är en basal fråga – ställ den! Du är där för att lära dig och föreläsarna är där för att lära dig. Annars fastnar du i din utveckling och dina studier blir lidande.

Hur ser din framtid ut?
Jag har just nu en lång praktik fram till juni där jag är i klinisk- och neurofysiologiska avdelningen i Huddinge sjukhus där jag tränar på olika fysiologiska och neurofysiologiska undersökningar, t.ex ultraljud och neurografi.
När jag sen blir färdig med utbildningen (förhoppningsvis!) vill gärna läsa vidare till en antingen magister/masterexamen eller ta extrakurser så att jag kan bli den bästa biomedicinska analytiker som jag kan bli.

 

 

Näst sista veckan för denna termin! Det blir alltid mycket på slutet men det är bara fortsätta att kämpa. En sammanfattning av den senaste veckan:

Måndag: TPK (trombocyt partikel koncentration)-labb där vi också övade på kapillärprov (stick i fingret).

Tisdag: Venprovtagning i plastarm.

Onsdag: Venprovtagning på varandra och sista riktiga lunchen med vännerna samt babyshower innan sommaren. Nästa termin har vi valbara kurser och praktik vilket innebär att vi inte kommer kunna träffas lika mycket ❤️. Ni som börjar på universitet och börjar helt själva, ni kommer träffa vänner för livet.

Torsdag: Handleda T2 studenter inför deras praktiska prov.

Fredag: ”Blåkulla vårdcentral” där vi fick göra patientnära analyser samt göra kapillärprov på varandra.

Allt detta leder till det som ska ske imorgon OSPE, vårt slutprov för denna termin som innebär 9 praktiska examinationer. Mer om OSPE får jag berätta imorgon, efter att det är gjort. Det som är kvar efter detta är opponering av T6-examensarbete och Klinisk Kemi tentan.

Efter snart två år på utbildningen (sjukt🤩) har jag förbättrat min studieteknik enormt mycket! Under första året var jag väldigt vilsen i hur jag studerade bäst, och hur upplägget för studier skulle vara inför tentan. Men idag tänkte jag dela med mig om vad som fungerar för mig.

  1. Sammanfatta föreläsningen dagen innan. Detta är det bästa tipset jag kan komma med idag. Det jag gör att dagen innan föreläsning kolla igenom powerpointen och skriver ned allt som står i den, plus klipper in bilder till ett dokument. Detta gör att när jag sitter på föreläsningen kan jag komplettera med det föreläsaren säger, istället för att skriva av powerpointen. Detta gör också att jag hänger med lättare.
  2. Sätt deadlines. En enkel sak, som kan vara lätt att bryta, men aldrig mer! Jag sätter ofta deadlinen att vara klar med alla föreläsningar och renskrivningar en vecka innan tentan. Detta gör att jag under en veckas tid bara övar och försöker lära mig all information.
  3. Känn efter vilken som är din bästa studiemiljö. Förut åkte jag alltid hem efter skolan, tills jag insett att det inte är en bra studiemiljö för mig. Nu försöker jag sitta kvar i skolan och göra klart allting där, för att komma hem och känna att jag kan slappna av.
  4. Ha en kommunikation med din examinator/föreläsare. Detta är en sak studenter glömmer. Men din föreläsare ska kunna svara på dina meddelanden och ni ska kunna bolla idéer. Att ha en diskussion med någon är en bra inlärningsteknik.
  5. Förhör med din klasskamrat. Detta har räddat mig flera gånger. Att bli utfrågad är också ett bra inlärningssätt, och ni får även ta del av varandras kunskaper som kan komplettera varandra.

Med dessa fem punkter har jag klarat alla tentor för denna termin, på första försöket. En tenta kvar, och hoppas på likadant resultat denna gången. 

Idag har vi fått prova på venprovtagning för första gången, idag var det på plastarm på KTC (Kliniskt Träningscentrum) men imorgon blir det på riktigt när vi ska öva på varandra. På KTC gäller det strikt foto-förbud så inga bilder därifrån, kan se om det går att fota imorgon.

Just nu är frukter mina patienter, och de blir stuckna många gånger.

Äntligen närmar det sig, vi ska få tillgång till de nya laborationssalarna. Tidigare har vi befunnit oss på ANA 10, en byggnad på Campus Flemingsberg. Nya ANA Futura (Campus Flemingsberg) har byggts för forskning, men även vi får nya utbildningslokaler vilket gör att vi kommer närmare forskningen. Utbildningslokalerna är stora och rymliga där vi kan öva på;

  • Cellodling
  • Mikroskopering
  • Kapillärprovtagning
  • Metoder inom biokemi, molekylärbiologi, mikrobiologi samt morfologi

Även vår studentexpedition har flyttat dit.

Klicka på bilden för att läsa mer om de nya byggnaderna för Karolinska Institutet!