Det har BMA-programmet lärt mig

Jag har mindre än en månad kvar till examen, och även om det inte blir någon vanlig ceremoni så ser jag ändå att dessa tre år håller på att ta slut.

Jag tänkte därför sammanfatta vad BMA-programet lärt mig.

• Arbeta självständigt och förstå vad jag gör. Mycket ute på laboratoriet har blivit automatiserat, men du behöver ändå kunna metodiken bakom, vilket jag tycker utbildningen lär ut bra. Under mitt examensarbete har jag fått samla ihop alla mina kunskaper och använt dessa själv.
  • Etik. Mycket på BMA-programet kretsar kring etik. Vi får lära oss att man kan modifiera arvsmassa, men hur bra är det egentligen? Vad händer om du ser din kompis förälders provresultat som visar cancer? Hur agerar du när du ser en känd person ha narkotika i blodet? Det är många frågor som man måste ta hänsyn till inom vården, och det finns inte alltid bra svar.
  • Möta patienter. Kan vara en av de läskigaste sakerna på programmet, du ser nu inte bara provrör eller material, du sitter framför en riktig patient som behöver din hjälp. Jag upptäckte också att detta var något jag tyckte var roligt, att få hjälpa människor.
  • Att forska. Utbildningen är verkligen en bra grund för forskning. Vi har pratat och tagit hänsyn till forskning i nästan varje kurs. Jag känner att jag har en väldigt bra grund för masterstudier, och sedan forskarstudier.
  • Att samarbete med andra yrkesidentiteter. Under programet har jag mött väldigt många andra yrkesidentiteter. Vilka kan du läsa om i ett tidigare inlägg där jag beskrev några yrkesidentiteter som BMA samarbetar med