Hur mycket ledig tid har en student på BMA programmet?

Hello februari, jag har sett många som klagat på att januari känts lång, men kan inte relatera? Kanske för att vi har haft fullt upp hela månaden. Denna vecka har vi haft föreläsningar inriktade på transfusionsmedicin och studiebesök på transfusionsmedicin samt immunologen. Jag har aldrig förstått att det kan vara så invecklat med blodgruppssystem, antikroppar och antigen, jag är i chock?! Jag och min grupp har även påbörjat med ett patientfall vi blivit tilldelade, som vi sedan ska presentera i tvärgrupper.

Studiebesöken var trevliga, det är alltid bra att få komma ut och faktiskt se hur det går till i verkligheten. Till transfusionsmedicin på Karolinska Sjukhuset Huddinge kommer alla blodpåsar (Stockholms Län) som samlats upp efter att man donerat blod, där behandlas de och skickas sedan ut till behövande. På immunologen kommer det blodprover där det exempelvis ska kontrolleras om patienten har en allergi.

Idag efter studiebesöket satte vi oss och skrev på patientfallet, självklart fikade vi samtidigt. Om vi inte sitter på ett fik så brukar vi sitta på studieplatser och köpa med oss fika. Mvh från student som lägger studiestödet på fika och kursböcker. På tal om självstudier så får jag ibland frågor om hur många ”lediga” dagar vi har. Vi har ca 3-5 moment i varje kurs (en månads kurs) som är obligatoriska, därefter kan du bestämma hur mycket du vill delta i. Då vi har laborationer och är indelade i grupper blir det i vissa perioder många ’lediga’ dagar. I de flesta kurser kan det planeras själv hur mycket ledig tid man vill ha, särskilt om det finns inspelade föreläsningar. Sedan har vi ibland skoldagar som går från 9-12, vilket ger en ’ledig’ eftermiddag. Jag skriver ’ledig’ eftersom den tiden ofta går till studier ändå.