5 tips på hur du klarar tentan

Tentaångest… Tentaångest… Tentaångest…
Visst kan det låta så ibland, vilket är helt okej!
Men med rätt förberedelser kommer du klara tentan galant, här kommer mina personliga tips!

  • Plugga på gamla tentor!! – vi på hygienistprogrammet blir tilldelade faddrar i början på T1, vilket är guld värt! Min fadder har givit mig gamla tentor på ett USB och jag skriver alltid ut den specifika tentan (alltså det ämnet vi ska examineras på) och pluggar in den typen av frågor inför varje tenta. Ursäkta, men ibland har det verkat som lärarna har brist på fantasi och delar ut, i princip, likadan tenta som året innan. Men jag klagar inte på det! 😉

 

  • Sitt inte och plugga hela kvällen/natten dagen innan – ta en promenad, dra iväg på din träning, kolla på en serie, det du inte har lärt dig inför sista kvällen kommer tyvärr inte fastna de sista timmarna. Absolut, man ska repetera!! Men se till att du inte har skjutit upp för mycket ny information till sista dagen.

 

  • Gå på föreläsningar och ta anteckningar – föreläsarnas tentafrågor är till 99% saker de tagit upp på sina föreläsningar. Det är inte som på gymnasiet, att läraren slänger in en fråga för att ’’jävlas’’ och se om du kan det. Om du inte kan närvara på någon föreläsning, be gärna om anteckningar av en klasskamrat och kolla igenom föreläsningens PowerPoint (de flesta föreläsare använder sig av PP och lägger upp dem på vår läroplattform).

 

  • Sov ordentligt och ät en rejäl frukost – ingen människa presterar bra på kurrande mage och tunga ögonlock. Sad but true. Det är också ok att ta med dricka och ätbara ting under tentan. Ta dock inte med en chipspåse exempelvis – det vore inte så schysst mot klasskompisarna, sitta där och prassla och sedan knapra chips. 😉

 

  • Stressa inte upp dig och strunta i tentan för att ’’du inte kan så mycket’’ – vem vet, när du väl sitter med tentan framför dig kanske det var exakt de frågorna du ville se? Sjukanmäl dig aldrig om du inte är sjuk, även om du failar har du ju fått sett tentans innehåll, vilket kommer vara en fördel till din kanske kommande omtenta!

0 kommentarer

Relaterade inlägg