Hur tyckte jag OSCEn var? Stressigt? Nervöst? Lätt? Svårt?

Okej, hur upplevde jag OSCEn? Hmm.. Denna examination var svårare att plugga till än alla skriftliga tentor vi har haft. Här visste man områdena men man visste ju inte vad själva frågeställningen kunde vara – visst det vet man ju inte på skriftliga tentor heller men detta är en annan situation. Du ska säga ditt svar muntligt till lärare som har ett ’’dött ansiktsuttryck’’ vilket bara gör en ännu mer osäker i sitt svar. Även att du har en tidspress gör situationen mer speciell, när 5min hade gått var det bara att stänga munnen eller släppa instrumenten och gå iväg till nästa station.

Har du någon gång gjort beep-testet på idrotten i skolan? Tänk dig att OSCEn hade likadant upplägg, det var en röst i högtalare som sa åt dig när du skulle byta station och varnade dig när du bara hade 30sek kvar på varje station. Stressigt? Ja, absolut om man inte kände sig klar!!

För min del kände jag hur adrenalinet pumpade mycket mer än vad det gör på skriftliga tentor. Jag tyckte också att det var stressigt, på många stationer var jag osäker om jag verkligen fått fram det jag ville under dessa 5min som bara sprang iväg! Vissa tyckte dock att tidsåtgången var bra och satt tysta under den sista minuten för dom hade fått fram det dom ville.

Väl på plats och efteråt när man kunde andas ut igen så kan jag erkänna att jag tyckte att OSCEn var svår. Jag var jäääääätteosäker om jag ens hade klarat någon station. Dels för lärarna var stenhårda i sitt ansiktsuttryck haha, men också för att man inte visste vad man skulle göra för att få U, G och VG liksom. På skriftliga tentor räknar jag alltid ihop poängen på frågorna jag är 100% säker på och därifrån avgöra om jag kommer klara mig eller inte. Men nu hade man ingen aning om man skulle bli underkänd för man t.ex. inte hann mibba alla 4 tänder läraren bad en utföra MIB på.

Men det visade sig att det ändå gick bättre än vad man trodde. Jag var säker på att få göra om minst 2 stationer och var väldigt osäker över resterande 5. Dagen efter fick alla elever ett mail där betyget på varje station stod, t.ex:
Station 1 – VG
Station 2 – G
osv

Och jag klarade faktiskt alla stationer, blandat med VG och G förutom Hygien och Smittskydd. Så den delen ska jag göra om och fixa så OSCEn är avklarad. Känns väldigt skönt att man klarade de stationer man var osäker på. OSCEn visade sig inte vara så farlig ändå även fast det kändes väldigt nervöst, ’’läskigt’’ och ovant när man väl gjorde den.

Idag har jag klinik 13-16 och då ska vi få feedback från OSCEn så det ska bli intressant att få reda på vad det var jag failade med på hygien- och smittskyddsdelen.
TREVLIG HELG! 😊

Denna bild är SÅKLART inte tagen under OSCEn haha. Detta är vår patient Oskar, han var delaktig i två stationer under OSCEn – MIB- och egenvårdsstationen.

 

2 kommentarer

  1. Emma skriver:

    Läskigt med OSCEn fast samtidigt något bra men känns väldigt stressigt med fem minuter. Hur många stationer var det och vad typ av stationer var det?
    Tänkte på själva yrket som tandhygienist, det är smalt arbete kring patientuppgifter, inte som tandläkare, kommer det kännas enformigt/monotont att hålla med undersökningar, ta bort tandsten, m.m, allt det som tandhygienister gör? Det som känns skönt med tandhygienistyrket, är att det känns mindre stressigt än tandläkare, slipper tunga jobb, skapar goda relationer med patienter bland annat. 🙂

    1. Linda Dahlström skriver:

      Mitt inlägg innan detta inlägg skrev jag om de 7 olika stationerna! Kolla in det!

      Asså arbetsuppgifterna kan ju skilja sig rätt mycket från klinik till klinik och olika läns bestämmelser. I Gävle där jag har jobbat tidigsre assisterade hygienister tandläkare lite då och då. Dom hade även pass i receptionen ibland.
      Självklart har man mycket patientpass och eftersom tandhygienistyrket är mycket inriktat på förebyggande tandvård så är det ju mycket undersökningar på patienter från 3 år till döden, tandstensborttagning, profylax i from av polering. Men det är även samtal – att ha ett 30 min pass att informera, prata, motivera patienten. Få patienten att förstå.
      Jag tror det gäller att ha lite krav när man börjar jobba, att säga till klinikchefen att man vill ha varierande uppgifter & inte sitta med egna patienter 7:30-16:00 all dagar i veckan.
      Tandhygienister i vissa län är ju flourtanter på skolor eller håller till på BVC och informerar nyblivna föräldrar.
      Det finns även möjligheter att jobba med uppsökande tandvård, att man åker till äldreboende tex och kollar statusen hos patienter som inte kan ta sig ut till kliniker!

Relaterade inlägg