Klinikpass again

Igår var det återigen klinikpass, vårt andra pass med patienter. Idag hade vi en patient på förmiddagen och en patient på eftermiddagen.

Jag tycker det känns som upprepning att sitta och skriva om varje klinikpass nu när vi har patienter, eftersom vi gör i princip liknande saker varje gång – därför tänkte jag skriva en kort sammanfattning om hur våra undersökningar går till (så får det räcka för nu😉) :

FULLSTÄNDIG UNDERSÖKNING:

  • Anamnes: Vi börjar alltid att ta upp en lokal (i munnen) och allmän anamnes. Hur mår patienten allmänt? Vilka munhygienvanor har patienten? Mediciner som kan påverka den orala hälsan? Osv osv
  • Föregående tandvård: Är det lika många tänder i munnen som i patientens status? Är 25 en ocklusal fyllning av komposit eller är det kanske både ocklusal- och distalytan som lagad? Om detta är fallet ändras det i status. Statusen måste vara uppdaterad och därmed vara en kopia av patientens mun.
  • Undersökning av gingivan: Ser slemhinna, tunga, hårda och mjuka gommen friskt ut? Finns det sår, svullnader eller avvikande färger?
  • Parodontal undersökning: Mätning av gingivalindex och fickdjupsmätning. Blöder det? Tandsten över eller under tandköttet? Är tänderna mobila? Känner man furken? Allt detta registreras i ett så kallat parodstatus och i daganteckningarna.
  • Kariesdiagnostik: Torrläggning med sugar, dry-tips och bomullsrullar – syns någon aktiv karies? Avstannad karies? Eller är det missfärgningar? Frätskador på tänderna?
    Jämför med röntgenbilder som redan finns, eventuellt ta nya (med lärare än så länge) om misstankar av karies finns.
  • Egenvård: Infärgning – och därefter registrering i parodstatus om plack finns. Visa patienten var plack ansamlas och instruera tandborstteknik och andra munhygieniska hjälpmedel för bättre egenvård. Avslutas med en polering med putspasta (för att få bort det röd/rosa i munnen från infärgningen).
  • Terapiplan: Vad blir målen för patienten? Vad ska göras i egenvården för att uppnå detta? Vilken behandling behövs av hygienisten? Denna del presenteras med patienten och lärare samtidigt och efter det bokas nya tider in för eventuell behandling, t.ex MIB.

 

Till något helt annat: Vad kul att många börjar höra av sig till mig via mail nu. Det märks att antagningarna snart öppnar, nu börjar ni läsare verkligen fundera på specifika frågor som ni vill ha svar på. Verkligen jättekul!

Det får mig att känna att jag gör nytta, att jag faktiskt hjälper er och kan svara på det mesta ni undrar. Släng bara iväg ett mail om det är något specifikt du undrar som du känner att du inte fått ut via bloggen än! 😊

Vi hörs snart igen!

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg