Kliniska examinationen på T3

Domedagen är här. Idag hade jag min kliniska examination på patient. Bara det att ha en patient som ’’tentamaterial’’ gör ju att första farhågan är att se om patienten ens dyker upp, min patient dök i alla fall och därmed kunde den kliniska examinationen utföras.

Detta gick till så att en lärare var som en ’’fluga på väggen’’ i båset och iakttog mitt arbete. Jag skulle bara jobba på som på vanliga kliniktillfällen och inte lägga allt för mycket tankar på att jag hade en lärare till hök över min axel, haha.

Det lärarna kollade efter, eller snarare bedömningsmallen som denna examination utgick från var:

  • Patientens anamnes – odontologisk och medicinsk. Alltså ge en kort sammanfattning om patientens mun och allmäntillstånd så lärarna får en uppfattning om vem det är som sitter i stolen. Mediciner? Tidigare tandvård? Sjukdomar? Munhygienrutiner?
  • Terapiplan utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. Vad har vi som behandlare kommit fram till för individuell behandling för denna patient utifrån den tidigare undersökning? Vilken parodontal klassificering har patienten? Kariesdiagnos?
  • Var behöver jag lägga bedövning utifrån den tand jag ska arbeta på idag. Infiltration? Mandibularblockad? Ledningsanestesi? Vilka nerver är det jag bedövar? Hur riktar jag sprutan och kanylen?
  • Mekanisk infektionsbehandling med ultraljud och handinstrument. Vilka spetsar på ultraljudet använder jag i en 6mm ficka då det finns både supra- och subtandsten? Tekniken? Hur använder jag curetterna när jag går efter och känner om det finns någon tandsten kvar?
  • Tillämpar ett professionellt förhållningssätt. Att jag visar ett empatiskt och professionellt förhållningssätt gentemot patienten. Reaktioner hos patienten, verkar det göra ont?

Denna examination gick på 45min och direkt där efter fick jag reda på om jag klarade mig eller inte. Och YES, jag klarade mig. Så nice!!

Sista-minuten-plugg på tåget

Nu har jag bara 2 dagar skola kvar innan julledigheten! På måndag (då röntgententan är) och onsdag nästa vecka, huuur skönt!?

Än så länge står den berömda Gävlebocken kvar. Klarar den sig till jul tror ni??

1 kommentarer

Relaterade inlägg