Kurserna på T4

Jag tror jag nästan har skrivit om alla tidigare kurser vi haft på tandhygienistprogrammet, men jag har hittills glömt bort det nu på sista terminen. Alla kurser är som tidigare påbyggnadskurser från terminerna innan, förutom examensarbetet som är en ny kurs denna termin.

Här är i alla fall kurserna vi har nu på T4:

 • Odontologisk profylaktik 7 – Teorikurs, 4hp. Här återkommer en engelsk del av kursen, precis som i odontologisk profylaktik 3, nu är det dock ingen engelsk tenta utan en gruppredovisning på engelska. Den svenska delen innehåller teori kring tandvårdsrädsla och äldretandvård som ska tentas av om 2v.
 • Odontologisk profylaktik 8 – Klinikkurs, 7,5hp. Här är ingår alltså allt vi gör på klinik – b.la. behandla sjukdomar, sätta karies- och paroddiagnoser, klinisk examination, auskultation på FTV i Stockholms län, behandla patienter med implantat (ny patientgrupp för iår) och framföra ett patientfall i grupp. En enligt mig väldigt rolig och framförallt viktig kurs, det är ju här man utvecklas kliniskt till en tandhygienist och får använda kunskapen man lär sig under teorikurserna.
 • Medicinska & odontologiska stödämnen 4 – teorikurs 8hp. Dessa MOS-kurser som vi kallar den har under hela utbildningen varit mina favoritkurser, det är här man får lära sig allt fysiologiskt kring människan i helhet eller bara tänderna och dess sjukdomar. Nu på T4 är MOS-kursen uppdelad i:
  – Pedodonti (barntandvård)
  – Ortodonti (tandreglering)
  – Parodontologi & laser
  – Oral medicin

Därmed har vi en del tentor inom denna kurs, redan imorgon har vi ortodontitentan!

 • Samhälle & beteende 2 – teorikurs 3hp. Om du frågar mig en liten ’’flummig’’ kurs, men det är väl bara för jag gick natur på gymnasiet och vill ha raka enkla svar, ”2×2=4, vatten består av väte och syre” 😉. Det är absolut en viktig kurs som har en betydande roll i hur vi ska utvecklas till professionella tandhygienister i olika patientsituationer eller bara hur människor fungerar och tänker. Båda samhällskurserna har haft skriftliga inlämningsuppgifter och ingen tenta.
 • Examensarbete i odontologisk profylaktik – denna kurs har ju äran att ha fått en egen kategoriflik på bloggen, kika in där så får du följa examensarbetets resa från ett blankt papper till en B-uppsats!

0 kommentarer

Relaterade inlägg