MIB – övning på fantom

I måndags, 29/1 hade min grupp klinikpass igen. Idag var det heldag som gällde och vad som stod på schemat var: MIB på fantom (alltså ett huvud + bröst i människoformat – se bilden i förra inlägget)

Som jag tidigare sagt, så står MIB för Mekanisk Infektions Behandling, vilket är det ’’nya’’ ordet för att depurera, också förkortat Dep.

= tandstensborttagning!

Varför vi lär oss att säga att vi MIB:ar och inte Dep:ar har jag inte jättemycket kunskap i. På den folktandvårdsklinik jag jobbade på innan studierna kallade ju all personal tandstensborttagning för DEP, vi skrev även så i patienternas journal och i vår tidbok.

Men men, nya regler är väl till för att följas? Få se om det verkligen går att få de ’’gamla’’ hygienisterna ute på klinik att gå från DEP till MIB. Det brukar ju vara svårt att få en gammal hund att sitta 😉

I alla fall så användes hela denna klinikdag till att återigen träna teknik på dockan och även att skärpa instrumenten med en speciell slipsten. Det blev liiiite för långt att sitta och öva tekniken en hel dag, tror nog många i klassen har träningsvärk i muskler som man aldrig använt förr eller ont i fingrarna för man tryckte för hårt. Öm i fingertopparna var i alla fall jag!

Såhär ser de olika tandstensinstrumenten som vi arbetar med ut:

distalcurette

mesialcurette

hybridcurette


Vad mesial och distal står för är vilka ytor som curetten används på. Hybrid fungerar på både mesiala och distala ytor.

0 kommentarer

Relaterade inlägg