Visste du att…

  • Man kan ha mjölktänder hela livet ut. Vissa har inte anlag för en specifik permanent tand, t.ex. 2:orna i överkäken och detta medför att ingen permanent tand kommer och äter upp roten på mjölktanden och därmed gör den lös innan tanden lossnar. Vid detta fall försöker man behålla mjölktanden om den fungerar i bettet och andra krav innan man drar ut den och kanske ersätter luckan med ett implantat.

 

  • Hundarnas tänder behöver också borstas, de kan få karies och parodontit precis som oss människor. Läs mer om ett tidigare blogginlägg här: Kan hundar få hål i tänderna? 

 

  • Även bebisar ska få sina små minitänder borstade så fort dom tittar fram i munnen. Självklart inte med en mega tandborste och 2cm tandkräm utan det finns baby-borstar och barntandkräm med lägre fluormängd ska användas och mängden tandkräm ska vara samma storlek som barnets lillfingernagel är en lätt riktlinje att komma ihåg.

 

  • Vid 12 års ålder har ett barn motoriken att kunna borsta tänderna själv och till dess ska helst en förälder hjälpa till med tandborstningen minst 1 gång/dag, däremot släpps nog detta mycket tidigare i de flesta familjer.

 

  • Den första tanden som tittar fram i en människas mun är oftast underkäks 1:orna och dessa tittar fram mellan bebisen är 6-8 månader.

 

  • Visdomständerna, tänderna längst bak i munnen, nummer 8a på tandvårdsspråk är tänder inte alla får – detta pga. gener och evolutionen. Vissa får alla 4 visdomständer, en i varje kvadrant (min mun – jag har alla 32 tänder). Vissa har visdomständer som ligger i käken men ej erupterar, dvs växer fram i munnen. Medan vissa har inte ens anlag för visdomständerna, detta gör ingenting för att vi behöver inte dem då vi har ’’kniv och gaffel’’ idag och kan skära vår mat i småsmå bitar, förr i tiden var käkarna hos människor större då vi använde käkarna och tänderna mer omfattande.

0 kommentarer

Relaterade inlägg