Mikrobiologi? Det är som vanlig biologi. Fast mindre.

Rubriken var en lögn. Eller ett skojigt skämt, välj själv.

Nu när jag klarat av (definitionsfråga iof) läkemedelsberäkningen och farmakologin så är det detta nya ämne.

Vad är då mikrobiologi egentligen? Förutom moment 7 på termin två av sjuksköterskeprogrammet då. Jo, kort fattat är det läran om mikroorganismer (svampar, virus och bakterier).

”Hur går det då?” Kanske du undrar. Bra tack! Jag har egentligen inte läst biologi förut, utöver den lilla naturkunskapen jag läste på komvux för att kunna söka till KIs sjuksköterskeprogram. Jag vill nog påstå att det hade varit en bra grej om jag hade valt exempelvis natur som inriktning på gymnasiet, men det är lätt att vara efterklok. Oavsett, finns intresset så går det. Jag läser i boken och kikar på föreläsningar och det jag lärt mig under anatomin och fysiologin hjälper en hel del pusselbitar att falla på plats. Känns helt galet att det här främmande språket (medicinska ord osv) plötsligt börjar kännas mindre främmande! Att jag läste in mig på lite vanliga ord på latin under förra kursen är jag tacksam för nu. Ord som inte betytt något för mig tidigare gör plötsligt det och jag har hittat förståelse för saker. Ett exempel från dagens studier: Hepar = lever. Itis = inflammation. Förstår ni? Hepatitis! (Eller hepatit)

Nu kanske det var allmänbildning och något ni vetat länge, eventuella naturvetarläsare, men jag är glad ändå! Heja Linnéa! Jag gick ju på estetprogrammet, där fick man lära sig att blanda färger. Punkt. Det här är på en aningen högre nivå. 

Dags att sova, klockan är mitt i natten! Tur att jag begåvats med en morgontrött son (vaknar mellan 08-09). 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Det är jag som bloggar