Ny kurs!

Omvårdnad som vetenskap är numera historia. Eller ja, återstår att se om jag behöver komplettera, hemtentan och två ersättningsuppgifter är under rättning fortfarande.
Nu är det dags för kurs nr 2, Den friska människans anatomi och fysiologi.

Igår trotsade jag dödens förkylning och gick till skolan, och all information lyckades dubbla min redan ickeroliga huvudvärk. Herregud vad fort det går! Det står i informationen om kursen att man behöver lägga mycket tid på den här kursen och när jag spanat på schemat förstår jag varför. Tempot är enormt, vi ska klara av ungefär två självtest i veckan och sedan ha tillräckligt med kunskap om varje del för att delta i en workshop samma dag som deadlinen är. På torsdag är min första deadline, jag ska lära mig om cellen och därefter är det måndagen och örat.

Dock fick jag ut mer än bara värk i skallen. Jag fick träffa mina klasskamrater! Känns alltid lika bra att få prata lite och höra om vad de andra upplevde som svårt respektive enkelt. Prata av sig lite.

Men nu är det bara att sätta sig och börja plöja all info om cellen jag kan hitta. När förkylningen har lagt sig ska jag försöka göra ett schema för hela kursen, det lär behövas. Är extremt avundsjuk på alla som har med sig den här kunskapen in på utbildningen.

Vad man ska kunna om cellen på torsdag:
-Förklara vad homeostas är.
-Beskriva en cells olika komponenter och relatera till dessa funktioner
-Förklara vad aktiv och passiv transport över membranet är.
-Förstå skillnaden mellan diffusion, osmos och filtration.
-Definiera begreppet vävnad.
-Förklara hur en membranpotential uppstår.
-Förklara kemisk kommunikation mellan celler.

Vad jag vet just nu:
-” cellen” rimmar på ”kvällen”.

Det är alltså dags att sätta igång.

1 kommentarer

Relaterade inlägg

Det är jag som bloggar