Övning ger färdighet

…och idag tog jag första steget mot att bli expert på venprov! Genom att testa det påriktigt. Jag fick sticka min mammas kollega (sjuksköterskor). 

Innan praktiken på termin två så får man testa på att ta venprov på en docka. Detta sker på kliniskt träningscentrum på KI! Det går bra att maila dem och boka in fler tillfällen och det tänkte jag och mina klasskamrater göra under praktikveckorna så att vi verkligen är redo inför examinationen. 

Men när min handledare nu sa: ”på fredag ska du få ta venprov på en av de boende” så fick jag lite panik. Det är sååå många moment att hålla i huvudet. Självklart får jag tacka nej om det känns obekvämt, men mitt mål är att bli riktig bra på just det här. Jag har nämligen varit livrädd för nålar så det är utmanande.

Men mitt första försök på en riktig person gick utmärkt! Är grymt nöjd och taggad på morgondagens praktik. 

Mitt absolut bästa tips är: ANDAS! Behåller du lugnet så går det bra. Det är även viktigt att tänka på om du likt mig är rädd. Under VFUn termin 1 svimmade jag nästan när jag tittade på en venprovtagning på grund utav att jag höll andan. Jag ville inte visa att jag var rädd och koncentrerade mig så mycket jag vara orkade på att se lugn ut att jag missade det viktigaste. Så kan det gå. 

Från det till att klara av att utföra det själv på en termin? Japp, det är möjligt. 

Praktiken den här veckan har varit väldigt rolig! Det är mycket att göra, men inte för mycket. Den här inblicken i yrket får mig bara mer än någonsin att känna att jag hamnat rätt.

1 kommentarer

Relaterade inlägg

Det är jag som bloggar