Psykiatrisk slutenvård, frivilligt eller inte?

När jag kom till min avdelning så var det min första kontakt med psykiatrisk slutenvård, De flesta har nog någon gång vårdats inom den somatiska vården, råkat ut för en olycka eller kanske spenderat en natt på akuten, så man har i alla fall en uppfattning om hur det kan se ut och vad det kan innebära att vara där. Men det är nog inte många som har 100% koll på psykiatrisk slutenvård, så jag tänkte berätta lite om vad jag har lärt mig.

Jag tror först och främst att hela denna gren av vård har ett oförtjänt dåligt rykte. Många tror nog att det är ”galningar” som är avskilda från samhället som vårdas där, men här finns både långvarigt sjuka som aldrig haft ett jobb och högpresterande karriärpersoner. Det är inget som går att avgöra på utsidan. Psykisk ohälsa diskriminerar inte.

Men till rubriken, personerna som vårdas, är de där frivilligt?
Ja, vissa har valt att söka vård själva. Kanske folk som har en god sjukdomsinsikt och känner igen sina symptom, eller personer som blivit rekommenderade att läggas in och gått med på det. Då vårdas de på avdelningen enligt HSL, och det kostar som att vara inlagd på en vanlig avdelning.
Men, väljer de att trotsa rekommendation om vård så kan de bli inlagda med stöd av LPT.

Vad är då LPT?
LPT är lagen om psykiatrisk tvångsvård. För att kunna vårda en patient enligt LPT, så krävs det att patienten uppfyller tre kriterier samtidigt:

  • Patienten lider av en allvarlig psykisk störning.
  • Patienten har ett oundgängligt behov av dygnet runt-vård på psykiatrisk klinik.
  • Patienten vill inte ta emot vården som erbjuds.

Om en patient uppfyller dessa krav så kan en legitimerad läkare skriva ett vårdintyg, och detta ska granskas av en specialistläkare inom psykiatri inom 24 timmar. Medans man väntar på granskningen så får patienten hållas på avdelningen för observation. Godkänns vårdintyget och inläggningsbeslut fattas så kan patienten hållas på avdelningen i 4 veckor, verkar behovet av vård finnas under en längre tid så prövas det av förvaltningsrätten. Behandling får i sista hand ske med våld och innehållet i tvångsvård omfattas av samma kvalitetskrav som frivillig vård.

Se där! Nu fick ni allt lära er något nytt. Kanske. För att avrunda på ett mer lättsamt vis, en bild på de sista strålarna solsken jag hinner se efter jobbet.

 

 

IMG_0968.jpg

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Det är jag som bloggar