KI-kortet

Att vara ny KI-student

Så, skrev ett inlägg förra söndagen som det verkar ha blivit lite strul med. Såg först nu att det blev publicerat 8 juli i stället för 8 augusti. Konstigt. Hursomhelst, publicerar jag om det till idag.

Om bara några veckor välkomnar KI en hel drös (närmare bestämt uppmot 1000 st) nya studenter, både nationella och internationella. Det officiella startdatumet är måndagen den 29/8 och dagen kommer att inledas i Aula Medica (Erling Perssonsalen). Alla program på grundnivå samlas tillsammans där, för en introduktionsdag.

Men redan innan 29/8 sker lite olika välkomst- och introaktiviteter. För er nyblivna läkarstudenter arrangeras ett ’introduktionskollo’ som har ungefär samma syfte som en nollning. Man får chansen att på ett snabbt och effektivt sätt lära känna sina kursare. Är själv inte inblandad i årets kollo, men ska vara med och ta emot de nya utbytesstudenterna under välkomstdagen som hålls veckan innan terminstart. Ska bli så spännande!

I tidigare inlägg har jag skrivit om förberedelser inför livet som student på KI osv. Men nu börjar det bli hög tid för ett inlägg om hur man faktiskt överlever första tiden som KI-student, framför allt hur man ska lära känna nya människor osv. Jag älskar ju att göra listor, vilket ni kanske märkt i de senaste inläggen, så jag fortsätter med det.

Överlevnadstips

  • Gå på kollot – bra tillfälle att bekanta sig med nya ansikten, men främst för att lära känna din basgrupp. Under kollot delar man t.ex. rum med en från sin grupp och många av aktiviteterna utförs med gruppen. En annan fördel med kollot är att det anordnas av äldrekursare som är faddrar. Dra nytta av dem och ställ frågor om läkarstudierna och allmänna råd.
  • Gå på föreläsningarna – jag vet att de första veckornas föreläsningar kan kännas helt irrelevanta och obegripliga, men det är pauserna mellan föreläsningarna som är tyngdpunkten här. Pauser ger dig ytterligare möjlighet att socialisera dig med dina kursare samtidigt som man kan ta sig en kopp kaffe från cafeterian eller automatmaskinen. Se upp för höga kostnader i längden dock! Försök att byta plats i föreläsningssalen så att du inte redan från början binder dig fast till samma människor och plats.
  • Repetera biokemin – pga slappa föreläsningar och mycket ledig tid de första två veckorna kan det kännas som att universitetstiden är som en dans på rosor. Men låt ej denna tid gå till spillo, utan använd den till att förbereda dig inför den tunga kursen DFM1. Få tag på boken ’Biochemistry’ samt sammanfattningar från Hus75 på internet och sätt igång med biokemin.
  • Gå på kåraktiviteterna – sittningar, pubrundor, sportaktiviteter etc. Välj mellan de som intresserar dig.
  • Var dig själv
  • Planera och strukturera – gör ett schema, strukturera upp ditt nya liv som student, ät bra och sov mycket. Plugga inte ihjäl dig själv. Även om du halkar bakom i kursschemat så betyder det inte att du kommer kugga tentan i januari. Kommunicera med andra kursare och se hur de gör om det är så att du finner det svårt att hålla tempot.

Första tiden kan vara väldigt omtumlande men också spännande. Det som jag var mest oroad över var just hur jag skulle hitta mina nya vänner och hur man skulle bete sig i en helt ny skara av människor. Men allt detta löser sig, bara man ger det lite tid och inte ger upp. Vissa har turen att hitta vänner man klickar med redan från första dagen, medan det kan ta längre tid för andra.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier