capio-st-gorans-sjukhus

ABCDE och StG-akuten

Iklädd patientskjortan och redo att åka brits in på akutrummet. 😷

Idag fick jag ett ovan(lig)t uppdrag, nämligen att spela patient på läkarnas ABCDE-övningsdag. (Förra terminen hade vi T5-studenter en liknande dag där vi fick öva olika akuta scenarier på en docka. Se inlägget härDagen ägde rum på S:t Göransakuten, där jag och en kursare var ’levande markörer’ dvs patienter.

 

Hur hamnade jag här?
Förra veckan var jag placerad på S:t Göransakuten, som för övrigt är min bästa placering hittills, tack vare två fantastiska handledare, en toppen akutmottagning och nöjda patienter. En av handledarna frågade iaf om jag kunde ställa upp som levande markör på läkarnas ABCDE-övningsdag (som läkare krävs det ju kontinuerlig fortbildning, där sådana här övningsdagar är perfekta). Självklart ställde jag upp, eftersom vi på T6 också kan komma att examineras på ABCDE senare i vår.

Kort om akuten
På akuten prioriterar man patienter utefter hur allvarligt sjuka de är (…surprise!). Den sjukare patienten får vård före den mindre sjuka. Hur sjuk en patient är, avgörs i sin tur av vårdpersonalen mha olika parametrar.

Bra och veta är att patienter kommer från många olika håll till akuten. Det finns gående patienter som kommit hit på egen hand och får vänta i väntrummet. Det finns ambulanspatienter som åkt ambulans hit och direkt hamnar på ett av akutrummen. Ambulanspatienterna kan vidare delas in i larmpatienter och icke-larmpatienter. Bara genom dessa grupper har man alltså grovt prioriterat patienterna, där larmpatienter är de som prias först. Däremot om en gående patient visar sig ha ett livshotande tillstånd, omhändertar man självklart denne likt en larmpatient.

Vad är ABCDE?
ABCDE är ett sätt att akut omhänderta en kritiskt sjuk patient, för att både hitta men också behandla livshotande tillstånd i rätt ordning. Det här används ff.a på akutens akutrum, dit exempelvis ambulanspatienter hamnar först.

A = airways/luftvägar (säkra fria luftvägar hos patienten)

B = breathing/andning (kolla att andningen/lungorna fungerar)

C = cirkulation (kolla att cirkulationen är stabil, mäta blodtrycket, finns inre blödning?)

D = disability / neurologisk bedömning (ex. finns nervskada, stroke?)

E = exposure / exponering (ex. hur ser hudkostymen ut? kroppstemperatur?)

 

1 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier