Äkta konserverade människokroppar

Besökte en högst intressant men kontroversiell utställning idag med riktiga bevarade människokroppar. Utställningen ägde rum i Uppsala och påminde mycket om Body Worlds som ju är en en välkänd utställning runtom i världen med äkta människokroppar. 

Konserveringstekniken av kropparna kallas plastination och utvecklades av tysken Gunther von Hagens. Slutresultatet innebär kroppar som är helt och hållet luktfria och torra, samt kan bevaras under en obestämt lång tid. På så sätt har man kunnat undervisa och sprida kunskap kring människokroppens anatomi och även patologi (sjukdomstillstånd som vid lungcancer). Oerhört lärorikt som läkarstudent exempelvis.


Det som är kontroversiellt med dessa utställningar är processen kring hur de får tag på donatorer – Vilken information får donatorerna innan de avlider? Hur informerades dem? Utställningen idag utgav sig för att ha inhämtat donatorer från ett amerikanskt donatorprogram, men generellt var det extremt bristfällig information kring denna process och varifrån donatorerna kom ifrån. Detta kändes extra angeläget när det t.ex. fanns en gravid kvinna med sitt barn med i utställningen. Som besökare kunde man också fritt fram vidröra alla preparat hursomhelst, vilket kändes respektlöst och bisarrt. Gick därför därifrån med blandade känslor av fascination och obehag.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier