Medicinakuten Södersjukhuset – del 2

Tillbaka på SöS denna vecka.
Läs mitt tidigare inlägg från termin 5 på SöS-akuten: ”Akuten-veckan”.

Både på T5 och T6 har vi en veckas praktik på SöS-akuten. Veckan är indelad som så att vi går med en ny handledare varje dag och får rotera runt på akutens medicinsektion, och kardiologsektion, samt MIVA/HIA (intensiv-/intermediärvårdsavdelning). Man blir schemalagd både på dagpass och kvällspass.

Denna vecka hade jag min andra akutenplacering, vilket dessvärre varit ganska kaotisk: flera handledare som inte dykt upp eller fått information om att de ska handleda osv. Oerhört irriterande! Men man får helt enkelt lära sig att handskas med sådant som läkarkandidat. Oftast hakar jag bara på någon random läkare som pallar med. 😉

Saker jag fått se:

  • Artärnål – På mitt kvällspass på MIVA, fick jag assistera när läkaren satte artärnål i både arteria radialis samt arteria femoralis. Det är en infart/kateter som sitter i en artär, till skillnad från en PVK (perifer venkateter) som sitter i en ven. Oftast används den på intensivvårdspatienter, dvs svårt sjuka patienter som kräver konstant övervakning. Artärnålen kan kontinuerligt mäta t.ex. blodtrycket och möjliggör provtagning från artärblodet. (Se video)
  • Pleuradrän – Hos patienter med t.ex. pneumothorax (lungkollaps) eller hemothorax (blod i lungsäcken), åtgärdar man det mha ett pleuradrän som suger ut den överflödiga luften/vätskan. Finns olika metoder och pleuradrän, i vårt fall användes en pigtail kateter som drän. (Se video)
  • EEG (elektroencefalografi) – Undersöknings-/övervakningsmetod som registrerar hjärnans aktivitet. Görs exempelvis vid epilepsianfall. (Se video)
  • Skopier (gastro- och koloskopi) – Undersökningsmetod av GI-kanalen. Gastroskopi undersöker övre matsmältningskanalen, dvs. mun –> tunntarm, medan koloskopi undersöker den nedre delen, anus –> tjocktarm. (Se gastroskopi)
  • CT (DT/datortomografi/skiktröntgen) – Kärt barn har många namn. En undersökningsmetod som ger mer information än en vanlig slätröntgen. Båda metoderna innebär strålning på kroppen. Jag fick se många CT-hjärnundersökningar, där man ville utreda för ev. stroke.  (Se video)
  • EKO – Ultraljudsundersökning av hjärtat, där man kan mäta hjärtats pumpfunktion och de olika hjärtrummens storlek, studera hjärtklaffarna, påvisa eventuell hjärtsvikt osv.

På akutmottagningen fick jag annars se en del patienter med influensa, calici (vinterkräksjukan) samt misstänkt stroke.

1 kommentarer

Hannah

Hannah

Hej! Jag har en liten fundering, hur känner du över smittorisken när det kommer till calici. Är du rädd för att bli smittad eller är det mer något du borstar bort? Jag är personligen en sån person som är livrädd för att bli smittad (av just det, usch)! Det ingår ju i jobbet men ändå, lite nyfiken! :)

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier