Medicinakuten Södersjukhuset – del 1

Denna vecka har ytterligare en tenta avverkats! Jag tänkte därför hoppa tillbaka i tiden och berätta om vår sista VFU-vecka för terminen, vilken spenderades på SöS-akuten.

Under veckan på akutmottagningen var jag placerad både på hjärtsektionen och medicinsektionen. Alla mina pass var dagpass (ca 9:30-16:00), men vissa av kursarna gick kvällspass och/eller på MIVA.

HLR
Veckan inleddes med en HLR-dag (hjärt- och lungräddning) på KTC (kliniskt träningscentrum, på SöS). Där fick vi en utbildning i både S-HLR (S = sjukvårdspersonal) och A-HLR (A = avancerad). Det finns olika utbildningsnivåer för HLR: D, S och A. Under termin 1 utförde vi D-HLR, vilket alla yrken som förväntas kunna utföra första hjälpen och HLR, bör genomgå. Detta kan exempelvis vara brandmän, säkerhetsvakter, polis, flygpersonal etc. På termin 5-6 får vi vidareutbildning i S- och A-HLR, där S är avsedd för all vårdpersonal och -studenter, medan A endast utförs av legitimerad vårdpersonal inom specifika områden.

Under HLR-dagen var vi i en grupp om tre pers och övade olika scenarier med hjärtstopp. Superkul och fartfyllt, dock var händerna lagom förstörda efter ett hundratal bröstkompressioner. Nästa termin (6) examineras vi på HLR.

Akuten
På akuten gick man med en ny handledare varje dag. Fick se allt mellan himmel och jord på käraste SöS-akuten. Fick handlägga en helt ny patient alldeles själv på studentakuten, vilket innebär att jag själv förde läkarsamtalet, undersökte patienten, beställde nödvändiga prover, vidtog åtgärder och dikterade akutjournalen. En handledare var också tillgänglig om vi hade frågor, men i stort jobbade man relativt självgående. Något annat häftigt var att jag äntligen fick ta en arteriell blodgas (= blodprov som tas från en artär), och dessutom på ett akutrum med en larmpatient med misstänkt hjärtinfarkt. Se hur man tar en arteriell blodgas.

Generellt tyckte jag väldigt mycket om placeringen på akuten. Då jag jobbade på Danderyds sjukhus akutmottagning (DS-akuten) i somras, föll det sig naturligt att jämföra dessa två ställen med varandra.

Den absolut största skillnaden på SöS var arbetssättet. Läkare + sjuksköterska bildar ett vårdlag och sitter dessutom tillsammans. Detta underlättar kommunikationen och handläggningen av varje patient. På DS-akuten arbetade sjuksköterskorna (SSK) inte lika nära läkarna. I stället, satt SSK med undersköterskorna och bildade vårdlag, medan ansvariga läkare för patienterna i varje vårdlag var olika. A bit confusing yes. Däremot vet jag inte hur icke-somrar ser ut på DS, då jag endast jobbade under sommaren, som också är väldigt kaotisk inom sjukvården.

5 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier