söva-patient

Anestesi – sista praktikveckan

Ingång till centraloperation på SöS

Förra veckan hade jag min sista praktikvecka som ägde rum på anestesin. En fartfylld, hands-on och tuff placering. Anestesin (ihop med kirurgakuten och vårdcentralsveckan) är definitivt bland mina topp tre bästa praktikveckor denna termin.

Vad gör en narkosläkare/anestesiolog?
Som anestesiolog jobbar man oftast kring akuta eller svårt sjuka patienter med luftvägs-/andnings-/cirkulationsproblem. På ett sjukhus håller de främst till på operation (perioperativ vård: t.ex. bedömer/söver/övervakar patienter före/under/efter operation) och IVA (intensivvårdsavdelning), men utgör också sjukhusets larmteam som servar vårdavdelningar/akuten vid akuta omhändertaganden av patienter. Kort sagt innebär yrket många praktiska moment (sätta artärnål, ryggbedövning, intubation m.m.), teknik (kunna hantera alla apparater som övervakar patienten under operation och på IVA), fysiologi (förstå normalfysiologin och hur man kan manipulera/påverka den) och läkemedelshantering (anestesin har en hel uppsjö av läkemedel/droger som används dagligen).

Som kandis var jag främst på operation tillsammans med min handledare och anestesisjuksköterskor. Jag var främst placerad på AK (allmänkirurgi-salarna), som innebar alla möjliga ingrepp inom bukkirurgi/kärlkirurgi/urologi. Från ett anestesiologiskt perspektiv, innebar det ofta längre operationstider, patienter som oftare behöver sövas helt och bli intuberade. Vid kortare/mindre komplicerade operationer, är oftast bara narkosläkaren med vid början (induktionen) av anestesin, när patienten exempelvis ska sövas och intuberas. Det är dock alltid en anestesisjuksköterska på plats under hela operationsförloppet.

Inne på op-salen fick jag bl.a. testa på att hålla fri luftväg, ventilera patienten med mask och blåsa, intubera, sätta V-sond, sätta intravenösa infarter (PVK) m.m. Gick även en kvällsjour med en narkosläkare, då vi sprang ned till både akuten och kvinnokliniken för olika sorters insatser. På akuten handlar det oftast om patienter som är medvetslösa/har sjunkande medvetandegrad och därmed kan behöva intuberas (sköts av narkospersonal). Medan på kvinnokliniken är det oftast akuta kejsarsnitt och ryggbedövningar som ska göras.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier