Att lära sig suturera

I veckan hade vi en lång workshop där vi lärde oss att suturera (= sy) olika typer av sår med olika typer av stygn och knutar. Detta är nämligen en av de uppgifter vi som läkarkandidater kan få möjligheten att göra på vår praktik. Varje student fick dessutom ett eget suturset + sutur (tråd).

Vad behövs till sutureringen? 

  1. Nålförare (längst till höger i bilden) – Ett föremål som hjälper till att hålla nålen, då man inte bör hålla i nålen med fingrarna.
  2. Sutur (= tråd) – Finns mängder med olika typer av suturer till olika typer av sår. Viktigast är att använda en så tunn tråd som möjligt och lägga så få stygn som möjligt. Och beroende på om såret sitter på yttre eller inre delen av kroppen finns en del saker att tänka på också.
  3. Pincett 
  4. Sax

Exempel på suturtekniker
Vi lärde oss att sy följande typer av stygn under vår workshop:

  • Enstaka suturer – Den grundläggande suturen som kan användas till att försluta de flesta sår. Man syr ett stygn i taget och knyter ihop. Se video.
  • Intradermala suturer – Stygnen läggs under huden och syns därför inte på samma sätt. Ger ett finare ärr och är mer estetiskt tilltalande. VARNING för känsliga tittare! Se video.
  • Madrass-suturer (stående och liggande) – Se video.

 

Övningsunderlag
Hur övar vi på att suturera? Vad syr vi på? Under workshopen använde vi grisfötter. Hemma är det vanligt att man köper bananer och tränar på. Andra frukter med mjukt och tjockt skal (ex. apelsin) eller varför inte kyckling funkar också.

3 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier