Auskultation


På läkarprogrammet är det mycket vanligt att man gör auskultationer. Jag hade ingen aning om vad det begreppet innebar innan, så tänkte att jag kunde göra ett inlägg om det. Till och börja med kan ’auskultation’ betyda en medicinsk undersökning där man lyssnar på ljud från patientens kropp. Men den definition av ’auskultation’ jag syftar på är när man som läkarstudent följer med (’skuggar’) en läkare eller annan vårdpersonal i tjänst. Syftet är att lära sig det praktiska i yrket och skaffa sig erfarenhet. Auskultationen är gratis och du som auskulterar får inte någon lön för det.

Anledningen att jag tar upp detta, är att jag idag var på en auskultation. Jag fick följa med vårdpersonal (ögonläkare, optiker och sjuksköterskor m.m.) på ögonakuten på S:t Eriks ögonsjukhus här i Stockholm. Det var hemskt kul och lärorikt. Hade innan auskultationen kontakt med en läkare därifrån som möjliggjorde detta. Då jag haft tankar om ögonspecialiteten, var ju detta ett perfekt tillfälle att få en bättre inblick i den. På KI infaller inte ögonkursen förrän termin 9, vill jag minnas, och den är väldigt kort (endast några veckor).

Dagen började med att jag deltog på ögonakutens morgonmöte vid kl.8. Där fick jag kort introducera mig själv. Nu har ju inte jag varit på så många auskultationer tidigare, men detta var nog den bästa hittills. Upplägget var fantastiskt och genomtänkt. Började med att sitta i triagen, där vårdpersonalen (i detta fall en optiker) utifrån patientens anamnes och symptom m.m. kan bedöma, sortera in och prioritera patienten. Hit dyker alla möjliga fall upp, vissa akuta och andra inte. När en första bedömning gjorts i triagen, skickas patienten antingen vidare till optiker/sköterska som gör en förundersökning. I vissa fall skickas patienten ytterligare vidare till ögonläkare. Jag fick sitta med vid alla dessa tre steg: triagen, optiker/SSK och läkare.

Har du familj, släkt, vänner eller bekanta som jobbar inom vården? Ta tillfället i akt och be om att få auskultera dem om du börjar på läkarprogrammet. Det kan vara väldigt nyttigt, speciellt på tidigare terminer, även om man själv inte har fått all den medicinska kunskapen. För då får du möjligheten att komma i kontakt med läkarrollen och vårdsystemet i praktiken.

2 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier