Beijing

Nyss hemkommen från Kina och huvudstaden Beijing. Hade en fantastisk vecka där, med nära och kära. Tur med vädret hade vi också, då smogen i princip var borta och vi fick en och annan glimt av solen. Ska ni åka till Beijing framöver, åk dit på våren eller hösten. Sommaren är för varm och vintern för kall samt för mycket smog.

Främsta skälet till att vi åkte till Beijing i år, var för att besöka en gammal och sjuk släkting som lider av Alzheimer’s. Kinas hälso- och sjukvårdssystem är väldigt annorlunda jämfört med Sveriges. Ingen gratis vård, genomgår du en behandling/operation måste du ha anhörigas tillstånd, och det mesta post-operativa omhändertagandet t.ex. ansvarar inte sjukvårdspersonal för, dvs. släkten får själv se till att mata/tvätta/vårda den sjuke. Personalen ser endast till att patienten får rätt medicin och dos. Men största fördelen i Kina är att vården är effektiv. Mycket mer effektiv än i Sverige. Inga köer till t.ex. operationer och röntgenundersökningar här inte, och har man pengar löses mycket av sig självt.

Äldreomsorgen i Kina är också vitt skilt från Sveriges. I Sverige har alla råd att bo på äldreboenden om deras tillstånd kräver detta. Avgiften man betalar är baserad på ens inkomst, liksom skattebetalningen. En högre inkomst, ger högre avgift och vice versa. Sedan är ju de flesta äldreboenden kvalificerade och även de sämsta är betydligt bättre än Kinas. Släktingen jag nämnde ovan har nu blivit placerad på Beijings bästa äldreboende med inriktning på demens, men till det kommer ju per automatik en skyhög kostnad. Fåtal familjer klarar en sådan ekonomisk belastning. Efter många förflyttningar till olika äldreboende, verkar detta ändå vara värt priset. Personalen här är extremt genuina och attityden samt arbetssättet liknar det vi har i Sverige.

Slutsats: var stolt över den svenska välfärden!

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier