Beroendemedicin – Vad är det?
Inbakat i psyk-momentet på kursen ingick även några dagar inom beroendemedicin, en egen specialitet vitt skild från psykiatrin. Förutom några dagars föreläsningar och seminarier, hade vi dessutom praktik på beroendeakuten (BAS) och en beroendemottagning/-avdelning.
Vad är beroendemedicin?
Den här specialiteten tar hand om människor med olika beroendeproblematik, t.ex. beroende av alkohol, droger, läkemedel eller spel. Liksom andra specialiteter erbjuds inom beroendeverksamheten alltifrån öppenvård (mottagningar och akutmottagning: BAS) och slutenvård (vårdavdelningar på sjukhus).
Anledningen till att vi läser beroendemedicin under psykiatri-momentet är för att beroendemedicin och psykiatri många gånger kan associeras till varandra. Det är exempelvis inte helt ovanligt att människor med psykiska åkommor även har alkohol-/drogproblematik.
Hur var praktiken på beroende?
Den har utan tvekan varit en av de bästa hittills på hela läkarprogrammet. Varför? – Ett vinnande koncept för alla lyckade VFU-placeringar (=praktik) stavas god handledning. På BAS spenderade jag en halv kväll (kl. 16-21) och där hade vi en handledare specifikt avsatta för oss kandisar. Det innebar att vi fick ta emot egna patienter, hålla i patientsamtalet, föreslå utredning och lämpliga åtgärder, föra dokumentation, följt av återkoppling från handledaren. Den andra VFU-dagen spenderades på em beroendemottagning, där jag också hade turen att träffa på en fantastisk handledare, som tog sig tiden att gå igenom en hel del relevant praktisk/teoretisk info. Fick bland annat skriva en skriftlig journal för första gången i mitt liv.
0 kommentarer