Skaffa ett eget suturkit

I förra inlägget nämnde jag att man som läkarstudent bör äga ett eget stetoskop och reflexhammare. Det är kostnader man får stå för själv. Utöver dessa finns såklart annan utrustning som rekommenderas. Ett exempel på det är ett suturkit. Nyligen fick jag dessutom denna läsarfråga:

Var kan man köpa ett lämpligt suturkit för nybörjaren?

Vad är suturering?

Att suturera innebär inom medicin att sy. Man syr ihop vävnad, t.ex. vid sår eller andra skador. Förutom att suturera, finns även andra metoder: stapling (likt häftapparat) och lim. Sedan finns ännu mer moderna tekniker. Se video nedan:

 

Vad är ett suturkit?

Ett suturkit är helt enkelt ett gäng redskap som används för enklare suturering av sårskador. Vanligen består det utav:

  1. Nålförare
  2. Suturtråd
  3. Pincett
  4. Sax
  5. Rondskål

 

Varför behöver jag ett suturkit?

Läkarprogrammet är en grogrund för likväl teoretiska som praktiska medicinska färdigheter. Att lära sig suturera är en viktig praktisk färdighet som lärs ut under samtliga kirurgkurser på läkarutbildningen. Alla läkare oavsett specialitet och nivå, ska nämligen behärska basal sutureringsteknik, eftersom det är vårt jobb att suturera enklare sår och ta bort födelsemärken m.m. på vårdcentral, akutmottagningar, operationer och andra kirurgiska specialiteter. Dessutom kommer alla läkare behöva agera handledare år sina juniorer. Kan därmed vara bra att uppdatera sitt muskelminne när det gäller t.ex. suturering, speciellt när vi sällan får möjligheten att faktiskt öva på saker.

Likt mycket på läkarutbildningen finns mycket begränsade tillfällen till att få öva på praktiska moment. I Sverige finns inte heller något formellt krav på att uppdatera dina kunskaper och färdigheter efter att du blir legitimerad läkare eller specialistläkare. Ta ett sådant simpelt moment som suturering som exempel: Första gången läkarstudenter får suturera under utbildningen är oftast på kirurgterminen, genom 2-3 övningstillfällen på t.ex. grisfötter, för att sedan suturera på patienter. Sedan kirurgterminen har de flesta av oss aldrig utfört momentet igen och det lär dröja 1-2 år tills nästa gång, vilket blir när man jobbar som läkare självständigt och bär på fulla ansvaret själv. Både för din egna och patienters skull, är det ju högst lämpligt att hålla sig uppdaterad både teoretiskt och praktiskt i alla avseenden.

 

Vart får jag tag på ett suturkit?

  1. Sjukhus – Försök be snällt om ett engångssuturkit + suturtråd (ingår inte) från din placering på sjukhus, eller så kanske ni t.o.m. får varsitt under utbildningens gång. Däremot är suturtrådarna en förbrukningsvara och övar du mycket hemma så behöver du till slut ändå införskaffa nytt på något sätt.
  2. Köp online – Sök på ”Suture practice kit” på nätet. Jag köpte mitt för ca 300-400kr från USA om jag minns rätt och då ingick skalpell, massa suturer i olika grovlek, saxar, pincetter, nålförare och viktigaste av allt en övningsplatta att kunna sy på.

 

För att kunna öva på att suturera hemma behöver du alltså: suturkit + suturtråd + något att sy på (förslagsvis en banan). Vill man vara kreativ kan man kolla denna video:

 

Tidigare inlägg om suturering:
Att lära sig suturera
Basal suturteknik

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier