En vanlig vecka på T1

I stora drag innebär en vecka på T1 att jag varje dag tar mig till föreläsningar och slutar vid lunch eller runt tre på eftermiddagen. Trots korta dagar är tiden efter föreläsningar oftast avsatta för självstudier. Man förväntas alltså plugga på eftermiddagen, vilket minst sagt behövs. För mig bär det oftast av hemåt, och jag tar en kort paus från studier genom träning, pianospel eller övriga sysslor. En del kursare sitter redan efter föreläsningar och pluggar/diskuterar ihop, vilket ju är superbra och ambitiöst. Detta ger tyvärr inte mig så mycket, eftersom jag vill ha koll på de basala kunskaperna kring ämnet först och dessa kunskaperna kan jag effektivare skaffa mig på egen hand. För oftast handlar det om ren konkret fakta. Däremot tycker jag absolut man ska plugga i grupp runt tentaperioder, då man förhoppningsvis har bättre koll på sin grej och kan föra resonemang m.h.a. sina basala kunskaper. På så vis kan man fördjupa sig och få fler perspektiv kring området (och det blir en riktig diskussion :P), vilket annars kan vara svårt att få på egen hand.

I och med att jag är en visuell person behöver jag läsa/se videor/å andra synintryck (praise Khan Academy) för att ta till mig alldeles ny kunskap. Jag läser sammanfattningar, försöker gå igenom lärandemål  m.h.a. kurslitteratur, internet och anteckningar. Sist av allt försöker jag förbereda mig inför kommande dagens föreläsningar genom handouts som föreläsarna delat ut och kollar vilka lärandemål som berörs, men tyvärr har jag inte alltid hunnit med detta.

IMG_0996

Helgerna då? De spenderas mer eller mindre åt plugg, men varvas såklart med matinköp, tvätt och ibland sittningar/fester/övriga aktiviteter. Söndagarna är däremot alltid reserverade för matlagning, där jag gör storkok och wok som är tänkt att räcka till matlådor hela veckan.

Vid sidan av plugget har jag deltagit i två amatörsymfoniorkestrar med repetitioner varje vecka (=6h/v) och även försökt klämma in lite träning, vilket inte blivit av riktigt. Det har varit tufft. Under en helg för några veckor sedan hade båda orkestrarna konsert, vilket var extremt kul, då jag gick från den ena konserten som hade  jazztema, till den andra konserten med klassisk musik (där Sibelius och Beethoven fanns på repertoaren). Men i slutändan valde jag bort orkestern med jazzmusik, eftersom jag upplevde deras musik som mindre teknisk avancerad och gav mig ingen utmaning, men kanske mest för att deras replokal var för långt bort för min del.

Kontentan av det hela är återigen att man behöver prioritera. Musiken för mig är viktig, men inte lika viktig som min hälsa (visserligen kan man argumentera för att musiken bidrar till bättre välmående…), som i sin tur påverkar min förmåga att studera vidare.  Därför valde jag bort ena orkestern så att jag får mer tid över till träning.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier