Externplacering på US Linköping

Tog mig igenom en vecka på US Linköping (universitetssjukhuset), vilket överträffade alla mina förväntningar. Fun fact: Dagens medicin rankade US Linköping som det 2:a bästa universitetssjukhuset i Sverige 2017, vilket klår Karolinska universitetssjukhuset 😜. Med risk för att låta partisk, måste jag ändå säga att US Linköping t.o.m är det bästa sjukhuset jag varit på hittills. Sjukhuset har genomgått en hel del nybyggnationer och renoveringar, men ändå lyckats bibehålla en fungerande verksamhet.

För- och nackdelar med sjukhuset (jämfört med SöS)
+ Nytt och fräscht – Alla lokaler, patientsalarna, fin konst på väggarna, inte den typiska likgiltiga sjukhusinredningen. Avser framför allt den nya delen av sjukhuset. Däremot var thoraxkliniken jag var på genomgående okej trots tillhörande den gamla byggnaden. Jag menar, det var rosa väggar på en kardiologavdelning! 😍

+ High-techE-tjänstekortet (ett kort som ger åtkomst till datorer/journalsystem, som bärs av all sjukvårdspersonal) fungerar som access-kort för i princip allt: skrivare, dörrar, toaletter, kläder osv. Allt loggas på ditt e-tjänstekort. När du hämtar ut/lämnar tillbaks kläder, registreras detta på ditt kort. Men det bästa är att du bara behöver hålla kortet emot kortläsaren, till skillnad från SöS där vi antingen enbart kan använda kod (olika koder överallt…) eller behöver dra kortet och sedan slå en kod. I-landsproblem, but still.

E-tjänstekort Region Östergötland:

Klädstation:

+ Cosmic – Fick äntligen prova på Cosmic, ett annat journalsystem än TakeCare, och som var sjukt bra. Läs mitt inlägg om journaler och journalsystem. Fördelarna med Cosmic är menyspalten som ger utrymme för personlig anpassning, ex. kan man lägga till sina favoritrubriker m.m. Det krävs även färre klick, man tillämpar tabs i större utsträckning, vilket ger färre antal fönster öppna. Alla journalanteckningar samlas i ett fönster, så att du inte behöver klicka upp varenda (jekla) journal, utan kan scrolla neråt. Filtreringsfunktionen är också guld, då man kan få upp alla anteckningar innehållande ex. statusfynd eller skriven av en viss person osv. Sist men inte minst, är designen och Cosmics interface betydligt mer modern och lättillgänglig. Allt ovan saknas alltså i TakeCare, som används i störst utsträckning inom Stockholms läns landsting.

– Cosmic – Nackdelen är läkemedelsmodulen som jag hörde många läkare klaga om. Det verkar vara svårt att ge rätt ordinationer, vilket inte borde hända.

– Dålig restaurang – Dyrare och sämre mat än Rackis på SöS. 😉

– Sjukhuskläder – Ogillade starkt deras bussaronger som hade krage och var konstigt utformade nertill. Byxorna imponerade inte heller, pga saknade fickor upptill. Fanns endast en byxficka vid sidan av benet.

Avdelning 70 (GAVA) Veckan inleddes med ett fint välkomnande från avdelning 70, som hade möjligheten att ta emot mig. Det är en geriatrisk akutvårdsavdelning (GAVA), med alla möjliga medicinska problem som behöver åtgärdas. Jag var på en sektion med inriktning demens och andra kognitiva problem. Allt som allt, bra personal och avdelning, men ganska segt tempo och monotont för min del. Generellt tycker jag inte alls om sjukhusavdelningsarbetet som läkare.

Saker jag fick göra på GAVA:

  • Delta på olika ronder: teamrond, röntgenrond, avdelningsrond.
  • Patientbesök på minnesmottagningen för utredning av ex. demenssjukdomar, Parkinson osv.
  • Konsultsamtal med neurokirurg och psykiatriker.
  • Skrivit daganteckningar.
  • Berätta om mig själv och varför jag kommit ända dit från KI sjuttioåttatusen gånger. 

Thoraxkirurgen ➡️ se mitt nästa inlägg! Så sjukt cool upplevelse!

Första gången jag fick bära op-kläder. Samma som i Sthlm och så mycket skönare än vanliga bussaronger och byxor. 😃

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier