Första veckan på läkarprogrammet

Jag berättar om min första vecka på läkarprogrammet vid Karolinska Institutet (KI). Vilka aktiviteter hade vi under introduktionsveckan? Läs om välkomstdagen på KI, läkarkollot och vår togasittning.

Välkomstdagen på KI

På välkomstdagen, den 31 augusti 2015, befann jag mig i Aula Media. Det är alltså byggnaden bakom det röda trähuset i bilden nedan. Här kunde man skymta alla KI:s nyantagna studenter för en första introduktion till livet på KI.

aula medica

Hela välkomstdagen bjöd på inspirerande föreläsningar från olika håll. Detta kom även att prägla föreläsningarna under i princip hela första veckan. Alltifrån KI-rektorn, läkare, patienter till Hans Rosling, dök upp i vår föreläsningssal och pratade framför oss 160+ nya läkarstudenter.

Läkarkollo

På KI välkomnas nya läkarstudenterna med det traditionsenliga kollot (introduktionsinternatet). Den typiska nollningen på universitet, som många kanske förväntar sig, finns alltså inte på KI. I stället bjöd första veckan på ett frivilligt läkarkollo i två dagar. De underbara faddrarna (äldrekursare från läkarprogrammet) anordnar varje termin denna aktivitet. I och med att vi är så pass många, var vi uppdelade och bodde på fyra olika baser med ungefär 40 läkarstudenter i varje kollogård. Dessutom blev vi tilldelade våra fyra-respektive åttagrupper. De grupperna kommer vi alltså hålla fast vid under de första terminerna på preklin. När vi har seminarier, diskussioner eller andra grupparbeten, jobbar vi alltså i dessa grupper.

Som bilden nedan visar hade vi svamptema på min kollogård, där min åttagrupp tillhörde gruppen Super-Mario-svamparna 🍄. De andra kollogårdarna hade exempelvis Harry Potter-tema och karneval-tema.

läkarkollo
Deltagarna från svampkollot

Båda dagarna bestod av gruppaktiviteter i syfte att lära känna varandra. Mycket fokus låg i att lära känna din egen åttagrupp. Faddrarna hade också fixat en grymt mysig sittning, liksom en crash-course i hur man överlever T1 och resten av läkarutbildningen.

Nedan får ni ett axplock av bilder från min 8-grupp på kollot:

svampkollo-deltagarna
svampkollo-deltagarna
svampkollo-deltagarna

Togasittning

Veckan slutade med en fulsittning på Medicinska Föreningen (MF). I motsats till en finsittning är standarden satt betydligt lägre, med exempelvis engångsbestick och -tallrikar). Temat på sittningen var toga. Måste säga att jag blev sjukt impad på de olika togorna folk lyckades få till med sina lakan. Togan satt också på plats förvånansvärt länge, nästan in på småtimmarna.

MF Stockholm
togasittning

2 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier