Q&A del 2: Läkarprogrammet på KI

Har fått in massor med grymma frågor och bestämde mig för att göra en part 2 på ”Frågor och svar”. Vill ju ge ett så utförligt svar som möjligt på frågorna och tänkte därför dela upp dem i flera inlägg, med risk för att inläggen annars blir ännu längre än de redan är…

Vilka ämnen läser man på läkarprogrammet? 

Alltifrån anatomi, fysiologi och patologi till internmedicin, kirurgi och farmakologi. Du kan läsa mer om läkarprogrammets kurser på KI:s hemsida.

-Matematik och fysik?
På universitet läser man ju i regel inte separata ämnen, som på gymnasiet. Utan en kurs kan beröra massa olika ämnen, såsom anatomi, biokemi och cellbiologi på samma gång. Dessvärre/tack och lov (?), har vi varken matte eller fysik, även om vi förväntas besitta de grundläggande kunskaperna. Så innehållet i matte 5 eller fysik 2 har man typ 0 användning av, såsom jag ser det.

-Kemi?
JA! Framförallt mycket biokemi nu på T1. Här har jag haft sjukt stor användning av gymnasiekemin (både 1 och 2), vilket ju känns bra. Det är också kemidelen som många studenter kan tycka är svårast, pga det i stort sett handlar om att memorisera faktakunskap, no reasoning. Se därför till att repetera gymnasiekemin i god tid före du intar KI, oavsett din bakgrund (direkt från gymnasiet, tagit uppehåll, läst på andra program m.m).

Om du däremot ska läsa till läkare på andra lärosäten, vet jag att biokemin inte väger lika tungt som på KI. Dvs. man förväntas endast lära sig de viktigaste reaktionsstegen i t.ex. glykolysen. Take-home-message är att biokemin på KI är mer omfattande än på andra lärosäten i Sverige, och kräver att man lägger lite extra krut på. Därmed inte sagt att det är omöjligt. 😉

-Psykologi?
Psykologi är psykologstudenternas territorium, men psykiatri är däremot något som vi läkarstudenter kommer läsa under T8. Det utgör alltså en väldigt liten del av programmet. Däremot kan man senare välja att specialisera sig inom psykiatri.

Vad är då psykiatri? Jag hade faktiskt noll koll på detta innan jag började på KI. Trodde det var detsamma som psykologi, men icke sa nicke!

Psykologi är beteendevetenskap, där man studerar olika människors/gruppers beteenden och psyken och även olika psykiska störningar. Både det friska och det sjuka berörs. Medan psykiatri, enbart berör det sjuka, alla psykiska störningar och hur dessa behandlas. Färdigutbildad psykolog blir man efter 5 år, men färdigutbildad psykiater (en specialitet inom läkaryrket) blir man  först efter sin specialisttjänstgöring (tyyyp efter 12 år: grundutbildning+AT+ST).

Vad är det viktigaste att ta med sig från gymnasiet?

STUDENTEN! – Den markerar friheten, det är fritt fram för dig själv att bestämma vad du vill göra med ditt liv från och med studentdagen. Vare sig du pluggar vidare eller tar uppehåll, är det upp till dig själv att fatta ett beslut. No one can stop you! Men friheten innebär som sagt också ett ansvarstagande.

I nästa inlägg tänkte jag skriva om PIL, min upplevelse av det och hur det fungerar, då många har frågat om detta. Och kära läsare, fortsätt ös på med frågor eller synpunkter om bloggen! Allt och alla är välkomna! Kommentera nedan, eller släng iväg ett mejl till linnealin96@gmail.com.

Stay tuned!

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier