Skelett

Q&A: Läkarprogrammet på KI

Go’ kväll!

Fick nyligen ett par grymt bra frågor som jag tycker är värda ett helt eget inlägg. Det är frågor som förmodligen dykt upp hos många av er andra som också står inför valet av eftergymnasiala studier. Vill betona att alla mina svar präglas av min egen uppfattning av KI och den korta tid jag spenderat här. So here goes:

Vad tycker du är största skillnaden mellan gymnasiet och universitetet? 
Det är väldigt mycket som skiljer sig mellan gymnasiet och universitetet på både gott och ont (lunchen får man ju faktiskt börja betala ur egen ficka numera). Jag skulle säga att de huvudsakliga skillnaderna är:

  1. Friheten – Som universitetsstudent är mycket av det schemalagda i skolan frivilligt. Det innebär att föreläsningar, ibland seminarier, som motsvarar vanliga lektioner i gymnasiet, i princip aldrig är obligatoriska. Denna frihet möjliggör att man jobbar mycket i sin egen takt och sitt eget sätt. Däremot avtar friheten som läkarstudent på KI när man inleder sina klin-terminer (T5–>) alltså då man är ute på kliniker och praktiserar. Oftast är de tillfällena helt obligatoriska. Å andra sidan har du ju fortfarande friheten i att bestämma vilken lunch du ska äta, även ute på kliniken skulle jag tro.
  2. Ansvarstagandet – Med friheten kommer också stort ansvarstagande och självdisciplin. När det mesta är frivilligt under skoldagarna ökar också sannolikheten att man skippar föreläsningar etc. På universitetet får man ju inte heller läxor som hjälper dig att ligga i fas med schemat och uppnå målen, utan det är helt upp till dig själv att ta tag i studierna.
  3. Studietakten och -tekniken – För mig har det krävts en helt annorlunda studieteknik för att ligga i fas med studietempot. Mängden kunskap vi ska lära oss till tentor och examinationer är enormt stor, vilket gör att man måste optimera sin tid på bästa sätt. Nu på T1 har jag inte alls utnyttjat kurslitteraturen jag köpt, utan i stället utgått ifrån sammanfattningar från äldrekursare och internet. Det tycker jag har sparat mig mycket tid. Man måste också inse att det är omöjligt att lära sig allt (vilket kommer vara fallet för de flesta). På gymnasiet kunde man lära sig allt och det räckte att läsa i kursböcker eftersom det faktiskt var de som examinerades, men så är ej fallet nu.

Hur är folket? Stämmer det att många mest håller sig till gamla kompisar eller är folk öppna och vill lära känna sina kursare osv? Vilket intryck har du fått generellt?
Det finns verkligen en mycket blandad skara av människor här på KI. Då jag pluggat vidare direkt från gymnasiet är många av mina kursare betydligt äldre än jag och har redan hunnit med en eller 34 karriärer på ett ungefär. Nejmen generellt på läkarprogrammet på KI finns en större andel äldre studenter än andra lärosäten.

Hittills har iaf de jag stött på varit väldigt snälla och rara. De flesta är verkligen supersociala och trots att många är från Stockholm känner de flesta inte varandra. Jag hade trott att det skulle vara betydligt fler stockholmare, men så är inte fallet, utan många har bott i Sthlm och pluggat/jobbat sedan tidigare men kommer egentligen inte härifrån.

Hur är studentlivet på KI? 
KI ligger de relativt lågt med studentlivet (med betoning på fester/aktiviteter inom kåren) jämfört med de andra universiteten i Sthlm som KTH och Handels. Det är sittningar någon gång i månaden och pubar på fredagar. Alltså inte alls som i studentstäderna där man kan ha sittningar/pubar/fester flera gånger i veckan. Tycker man studentlivet är den viktigaste faktorn i valet av universitet bör man nog inte sätta KI på toppen av sin lista. Sen så blir ju allt vad man själv gör det till. Engagerar du dig inom kåren blir det ju per automatik mer studentliv för dig. I Sthlm finns alltså inte studentlivet serverat som i Lund/Linköping/Uppsala, utan man får själv försöka hitta det och det är inte omöjligt.

Vart bor du i Stockholm och hur fick du tag i bostaden?
Boende i Sthlm är som de flesta vet inte helt enkel. Jag har haft förmånen att kunna köpa en lägenhet och bor i en liten tvåa på Kungsholmen, vilket ju inte alls hjälper er läsare som grubblar över boendefrågan.

Däremot vet jag många som haft problem med detta. Kan gladeligen meddela att det alltid löser sig i slutändan, förutsatt att du själv kan tänka dig alla tänkbara lösningar (inneboende, korridor, källare, vind, långt bort osv). I sådana fall är mina tips:

  1. Gå med i FB-grupper angående boende i Sthlm
  2. Annonsera dig själv på Blocket – kostar en slant men man får många förfrågningar sägs det
  3. Berätta för allt och alla att du söker boende i Sthlm
  4. Ställ dig i kö i SSSB. Går att samla köpoäng i 90 dagar utan kårmedlemskap eller betalning.

Vad är de bästa sakerna med KI?

  1. Nytt och fräscht campus (iaf där jag hänger) – Både i campus Solna (där vi läkarstudenter för det mesta hänger) och campus Huddinge är mycket nyrenoverad och nyinrett. Studiemiljön är på topp enligt mig.
  2. Beläget i huvudstaden – Trött på KI-människor: dra till de andra högskolorna/universiteten. Trött på ’studentlivet’ och campus, ta metron ner till plattan.
  3. Bra rykte nationellt och internationellt.
  4. Alla sjukhusplaceringar ligger inom Stockholm, och man behöver inte tänka på att byta ort/boende, som man behöver göra på andra lärosäten.
  5. Forskning i centrum –> vi får uppdaterad kunskap
  6. PIL

Vad är de sämsta sakerna med KI?

  1. Ligger off – Detta gäller både campus Solna och Huddinge. Största delen av KI ligger i Huddinge, men för den som bor i Stockholm tätort blir detta himla långt att åka. Campus Solna ligger visserligen närmare innerstan och har förbindelser i form av bussar, men jag hade önskat att tunnelbanan nådde dit liksom den når KTH och Handelshögskolan.
  2. Mycket biokemi som är sjukt avancerad !!! Vi läser tydligen betydligt mer ingående biokemi än läkarprogrammen på andra lärosäten. Tycker du biokemi är lätt och kul, se detta som ”en av de bästa sakerna med KI”. Jag personligen tycker faktiskt om biokemi, men intresset sjunker med svårighetsgraden.
  3. Pingpong – plattformen (motsvarande Fronter, Schoolsoft etc) som studenter/lärare använder. Svårnavigerad och tar allmänt oproportionerligt mycket av min tid.

Har ni ytterligare frågor eller kommentarer så är ni jättevälkomna att kommentera nedan eller mejla mig på linnea.lin@stud.ki.se. 🙂

IMG_1289

Ha en fin fredagskväll!

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier