Hur du överlever på en studentbudget
Ännu en sommar börjar lida mot sitt slut. Med knappt en vecka kvar av ledigheten (vet att vissa universitet redan kickat igång denna vecka), tänkte jag passa på att dela med mig av några tips på hur man överlever med en studentbudget.
Den typiska studenten i Sverige, som både tar lån och bidrag från CSN, landar på en månadsinkomst om drygt 10 000 kr. Dessa pengar borde räcka, men en del studenter väljer ändå att jobba extra vid sidan av. Här nedan listar jag några heta tips på hur du kan nyttja studentbudgeten på bästa sätt, utan att behöva leva som en fattiglapp och samtidigt ha ett miljötänk i bakhuvudet. DN publicerade dessutom för några veckor sedan en artikel om just detta. Länk till artikeln.
- Laga matlådor – En av de största utgiftskällorna för en student är oftast mat. Ha därför vanan att laga egen mat, då det är svindyrt att äta ute i det långa loppet. Läs mitt tidigare inlägg om mat.
- Köp inte kurslitteratur – Pluggar du lika bra med som utan en kursbok? Slopa den fysiska kurslitteraturen och vänd dig till internet. Både miljövänligt och billigt. Läs mitt tidigare inlägg om användbara sidor för läkarstudier.
- Låna kurslitteratur – På vårt universitetsbibliotek (KIB) finns massa olika kursböcker som man kan låna gratis. Tips är att i god tid innan varje kurs startar, kolla upp vilka kursböcker som ingår och låna dessa från biblioteket på förhand.
- Köp begagnad kurslitteratur – Vill du verkligen ha en egen bok, så varför inte köpa begagnad kurslitteratur? Gå med i olika Facebook-grupper som t.ex. ”Köp och sälj för KI STUDENTER” där det runt terminsstart alltid läggs ut massa olika böcker till salu.
- Utnyttja studentrabatter – Alla studenter som är registrerade på ett universitet eller högskola i Sverige får ett studentkort (Mecenat och/eller Studentkortet) som är likt ett ID-kort. De innehåller massor med studentrabatter och -erbjudanden på olika butiker och matställen. Dessutom är iaf Mecenat-kortet giltigt utomlands som ett slags student-ID, där du kan få ta del av andra länders studentpriser på t.ex. inträden till olika turistattraktioner m.m.
- Köp en termos – Ta med eget kaffe/te till skolan i stället för att bli stammis på Pressbyrån. Både mer miljövänligt och mer ekonomiskt.
- Shoppa online – Detta är en trend som ökar mer och mer, utav flera skäl. Online shopping är många gånger billigare, är inte bundet till öppettider, utbudet är så mycket större än en fysisk butik, du sparar tid och kan jämföra olika produkter och priser. Ett tips är att använda Pricerunner eller Prisjakt för att jämföra priser när du handlar online. Glöm inte heller att kolla på Mecenat eller Studentkortet för att se om butiken du handlar på erbjuder studentrabatt. Även om det bara är 5-10%.
- Sätt upp en budget – De första månaderna som nybliven student kan det vara en bra idé att sätta upp en budget för de olika utgifterna.
- Tink – För att hålla koll på dina utgifter, använd gärna appen Tink. Här loggas alla dina utgifter i olika kategorier och du får en bra översikt på vart dina pengar spenderas.
2 kommentarer