Kvinnokliniken Danderyds sjukhus – En vanlig dag på termin 10

Tre veckor in på termin 10 och jag har fortfarande inte nämnt vart jag håller hus eller vad jag sysslar med om dagarna. Här kommer därför en uppdatering om min vardag på läkarprogrammet.

Fram till början på mars läser jag obstetrik och gynekologi på kvinnokliniken på Danderyds sjukhus. I Sverige tillhör obstetrik och gynekologi en och samma specialitet, vilket är varför vi läser allt i ett och samma svep. Men mer om själva specialiteten i ett annat inlägg. Den här kursen har hittills påmint en hel del om kirurgterminen – mycket pga OBGYN-specialiteten också innehåller en hel del kirurgi med praktiska moment, det är jourtungt och man går runt i kirurgkläder varje dag (se bild nedan).

Redo för förlossning.

Danderyds sjukhus

Kursen inleddes med några dagars föreläsningar och praktisk undervisning i undersökningsteknik (på dockor). Därefter har vi varit ute på ny praktikplats nästan varje dag, ibland två olika praktikplatser på en och samma dag. På torsdagseftermiddagar har vi obligatoriska gruppseminarier medan fredagar är avsatta för gemensamma föreläsningar. Utöver schemalagd praktik och undervisning, ska vi även gå med på tre olika pass på obekväm arbetstid (nattpass, kvällspass eller helgpass)

Jag har hunnit vara på Danderyds förlossning, BB Stockholm, mödravårdcentraler, specialistmödravården och andra öppenvårdsmottagningar. Patientklientelet har därför enbart bestått utav gravida kvinnor för min del. Det har varit enormt lärorikt att få se hela vårdkedjan, från en gravid kvinnas första kontroll på mödravårdcentralen, till att hon genomgår en förlossning och skrivs ut från förlossningsavdelningen. Nästa vecka väntas mer gynekologi, där jag bland annat kommer få se gynakuten (akutmottagning för gynekologiska patienter).

Dagarna börjar oftast runt 8-8:30 när vi går med läkare, eller 7:00 om vi går med en barnmorska på t.ex. förlossningen. Barnmorskorna i Sverige sköter kort sagt alla normal förlossningar och därför går vi med dem för att kunna se de vanligaste förlossningsfallen. Dagarna slutar någon gång innan 16:00 eller ibland redan vid lunch, vilket ju beror på att vi har ett par jourpass vi måste lägga in själva. Som kompensation får vi då ledigt vissa dagar.

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier